'Virüs' kırılgan dünya ekonomisi için yeni bir risk oluşturuyor
Ölümcül koronavirüs teknolojide geri dönüş sinyalleri ve ABD-Çin birinci aşama ticaret anlaşmasından faydalanmaya hazır görünen fakat halihazırda kırılgan olan dünya ekonomisinin istikrarının raydan çıkarmakla tehdit ediyor.
Wuhan’ı kilitleyen virüsün, tatilleri uzatan Çin üzerindeki toplam etkisini tayin etmek için henüz çok erken olsa da, virüsün harcamaya ve turizme negatif etkileri oldukça açık durumda.
Sanayi üretiminin de tıpkı özel yatırımlar gibi koronavirüs salgınının negatif etkilerinden zarar göreceği belirtiliyor. Bu durum, Çin talebine dayalı ekonomileri ve Bloomberg Economics’in belirttiğine göre, Çin’in Asyalı komşularını ve emtia ihracatçılarını da en büyük zorlukla yüz yüze bırakacak.
Honda Motors Co. ve Nissan Motors Co.’nun da aralarında bulunduğu küresel şirketler çalışanlarını virüsten etkilenen alandan çıkarıyor. Ayrıca eğlence parkı şirketleri, sinema salonları, perakendeciler ve restaurant zincileri çalışanlarını korumak için enfeksiyon bölgelerine operasyonlarını azaltıyor ya da erteliyor.
IHS Markit Asya Pasifik Baş Ekonomisti Rajiv Biswas yazdığı raporda “Wuhan’da ortaya çıkan koronavirüs 2020 yılı Asya Pasifik ekonomik görünümünü için yakın vadede önemli ölçüde aşağı yönlü risk teşkil ediyor. Bu negatif şokun bölgesel ekonomiler için kapsamı ve devamlılık süresi Wuhan’daki salgının ne kadar çabuk kontrol altına alınabileceği ile alakalı” dedi.
Sıfır Noktası “Wuhan”
Virüsten en büyük zararı Wuhan gördü. 11 milyonluk şehir kilitlendi. Yollar boşaldı ve milyonlarca insan karantinaya alındı.
214 milyar dolarlık ekonomi gayrısafi yurtiçi hasılanın yüzde 1.6’sını oluşturuyor. Lojistik, otomobil ve çelik imalatı için hayati olan Wuhan, Çin’in merkezinde yer alması, seyahat ve üretim aksamalarının büyüklüğünün altını çiziyor.
Çin yeni yıl tatilini uzattı
Hubei bölgesi ve Wuhan karantinasının yanı sıra, Çin mevcut tatili birkaç gün uzattıve Şanghay gibi diğer şehirler, işletmelerden açılışları bir hafta daha ertelemelerini istedi.
Bu uzun süreli kapatmanın Çinli şirketlerin gelirlerini etkileyeceği, tüketime zarar vereceği ve aynı zamanda en azından geçici olarak sanayi üretimi ve ihracatı da etkileyeceği bildirildi.
Ekonomistler bu salgının büyüme üzerinde nasıl etki edeceğini araştırıyor
UBS Group AG, Nomura Holdings Inc. ve Barclays Bnak Plc. 2003 yılındaki SARS salgınını inceleyerek potansiyel ekonomik etkileri araştırıyor.
Bloomberg Economics, Çin’in ekonomik kompozisyonunda bugün oluşacak bir değişikliğin 2002-2003 yılında SARS salgını esnasında olandan küresel ve yerel anlamda daha derin olacağını savunuyor.
Salgının ekonomik etkileri
Yeni tip koronavirüsün ekonomik etkileri diğer ülkelerde de hissedilecek. Çin denizaşırı seyahat turu paketlerini iptal etti ve devam eden işlerdeki ertelemenin de ithalat üzerinde etkisi olacağı bildirildi. Hong Kong, Tayland, Vietnam, Singapore ve Filipinler kendi GDP’leri içinde Çin turizminin payı fazla olduğu için en fazla risk altında olan ülkeler.