Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Küresel akıllı telefon pazarı, toparlanma sürecini sürdürüyor. Dünya genelinde ilk çeyrekte, akıllı telefon pazarı yüzde 7,8 artarak, 290 milyon adede ulaştı. Türkiye’de ise pazar, ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,8 artarak, dünya ortalamasının üzerinde performans gösterdi.
“Türkiye’de akıllı telefon pazarı, ilk çeyrekte, yüzde 8,8 büyüdü”

Gündem Teknoloji programına konuk olan Vivo TR. Pazarlama Müdürü Selin Dayıoğlu Kıran, pazara dair “Türkiye’de ise akıllı telefon pazarı ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,8 büyüme gerçekleşti. Akıllı telefon pazarının pandemiden sonra büyük bir toparlanma içerisinde olduğunu görüyoruz” açıklamasını yaptı.

Vivo Türkiye Pazarlama Müdürü Dayıoğlu Kıran, cihaz satışlarına ilişkin “Vivo, akıllı telefon pazarında, dünya genelinde 5. sırada. Çin, Endonezya ve Hindistan’da ise pazar lideri konumunda. Türkiye’de ise giriş ve orta segment ürünlerimizle varız. Türkiye genelinde 12bin TL. bandı altı segment, yüzde 64’ten yüzde 38’e geriledi. Orta segment ise 2 katına çıkmış durumda. Vivo ise orta segment modelimizle yüzde 500’lük artış kaydettik. Strateji olarak, üst düzey segment ürünleri orta segment fiyattan piyasaya veriyoruz” dedi.

“Vivo, Gebze fabrikasında kapasite artışına gidiyor”

Gebze’de akıllı telefon üretimi gerçekleştiren Vivo, bu yıl kapasite artışına gidiyor. Selin Dayıoğlu Kıran “Türkiye’de tam üretim kapasitemiz, yıllık 5 milyon adet. Vivo, Türkiye’yi, Avrupa’da en stratejik pazar olarak görüyor. Yatırımlarımız devam ediyor. 2020 yılında 20 milyon dolar yatırımla hayata geçirdiğimiz Gebze fabrikamızda ürettiğimiz ürünleri, iç pazarda satışa sunuyoruz. Hedefimiz Türkiye’de ilk 3 telefon markasından biri olmak. Gebze üretim tesislerimizde, bu yıl, yeni akıllı telefon üretim bandı açarak kapasite artışına gidiyoruz” açıklamasını yaptı.

AR-GE yatırımlarına da değinen Vivo TR. Marka Müdürü Dayıoğlu Kıran “Tüm bu inovasyonları, AR-GE merkezlerimizle sağlıyoruz. Dünya genelinde 10 AR-GE merkezine sahibiz ve tüm çalışanlarımızın yüzde 70’i AR-GE çalışanı. Cihazları, kullanıcı ile buluşmadan önceden uzun testlerden geçiriyoruz örneğin 30bin kere düşme, 10bin kere kulaklık şarj kablosu takıp çıkarma testleri gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla teknik hatalardan dolayı geri dönüş oranlarımız az” dedi.

“Tüketiciler, kapasite ve batarya performansına dikkat ediyor”

Tüketicilerin satın alım kriterlerine ilişkin Selin Dayıoğlu Kıran “Günümüzde, Türkiye’de akıllı telefon fiyatları artıkça tüketiciler artık daha uzun ömürlü, iyi performanslı cihazları arıyor. Tüketicilerin yeni telefon satın alım sebebi kapasiteden sonra batarya süresinin bitmesi oluyor. Telefonu yavaşlayan, ekranı donmaya başlayan tüketiciler yeni telefon satın alıyor. Ardından içerik üreticilerinin de tercih ettiği özellik kamera özellikleri geliyor. Biz de üretimi planlarken bunu dikkate alıyoruz.” açıklamasını yaptı.