Wall Street'in devleri piyasa yönü konusunda farklı düşünüyor
Wall Street'in en büyükleri, piyasaların bundan sonra izleyeceği yön konusunda farklı fikirlere sahip
Wall Street'in en büyük kuruluşları, piyasaların bundan sonra izleyeceği yön konusunda bölünmüş durumda.
Risk varlıklarının büyük kısmı koronavirüs salgınının küresel etkisine ilişkin belirsizliğin zirve yaptığı Mart ortasında gördükleri dip seviyelerin oldukça üzerinde, ancak bunun ardından neyin geleceği konusunda fazla bir fikir birliği yok. Tartışmanın merkezinde, merkez bankaları ve hükümetlerin yoğun teşvik programlarının uzun dönemli etkinliğine ilişkin tartışmalar yer alıyor.
Bu kuruluşlardan biri olan Citigroup Inc., hisse senetlerinde "kafa karıştırıcı" yükseliş konusunda temkinli.
Aralarında Igor Cesarec ve Catherine Mann'ın yer aldığı ekonomistler, Perşembe günkü değerlendirmelerinde, "Merkez bankaları tarafından sağlanan bol likidite öncülüğündeki kapsamlı politika tepkisi, muhtemelen piyasalardaki harekete destek oldu," dedi ve "Ancak, piyasaların sonsuza dek desteklenip desteklenmeyeceğnin belirsiz olmasından dolayı, temkinli olmak gerekiyor. Risk varlıkları, soğuk ve sert ekonomik gerçeklik kendini bir kez daha gösterdiğinde kırılgan olabilir" şeklinde görüş bildirdi.
Diğer taraftan, JPMorgan Chase & Co., hisse senedi piyasasındaki yükselişi makul buluyor ve sürebileceğini düşünüyor.
Marko Kolanovic başkanlığındaki stratejistler, Perşembe günü kaleme aldıkları notta, "Ekomomik faaliyetteki çöküş ve buna bağlı olarak bu çöküşün etkilerini giderebilmek ve toparlanmayı desteklemek için verilen küresel politika tepkisi de tarihi nitelikteyken," dedi ve "Risk varlıklarının, ekonomilerin yeniden açılmaları ve daha önce benzeri görülmemiş büyüklükteki politika desteği dikkate alındığında, toparlanmaya devam etmesini, ancak kazançların hızında bir ılımlılaşma bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, pandemi kaynaklı ekonomik hasarı gidermek için tüm dünyada alınan bir dizi politika tedbirinin bekleyişleri iyileştirmesi ile birlikte, 23 Mart'tan bu yana yaklaşık yüzde 25 yükseldi. Küresel hisse senetlerinin gösterge endeksi, virüse ilişkin endişelerin zirve yaptığı dönemde Şubat ayı zirvesinden yüzde 34 kadar düştü.
Geleceğe bakmak
Goldman Sachs Group Inc. ve Morgan Stanley, büyük ölçüde kazançların süreceği görüşünde, ancak uyarılarda da bulunuyorlar.
Goldman, piyasadaki yükselişi virüsün yayılma hızındaki yavaşlamaya ve fonlama ve likidite streslerine yönelik tedbirlerdeki iyileşmeye dayandırıyor. Banka halihazırda, hisse senetlerinin iki yıllık bir zaman ufkunda makroekonomik performansı fiyatladığını ve yatırımcıların büyük ekonomik hasarın geride kaldığını düşünebileceğini kaydetti.
Aralarında Zach Pandl'ın yer aldığı stratejistler, Salı günkü notlarında, "Piyasalar, son dönemdeki hasarın önemli bir kısmının gelecek yılın sonuna dek tersine çevrilebileceği yolundaki görüşlerini korumaya devam edebilirlerse, ekonomik gerilemenin derinliğine ilişkin kötü haberleri görmezden gelmeyi sürdürecekler" dedi.
Ve Morgan Stanley de varlık fiyat performansı ile ekonominin temel göstergeleri arasındaki uyumsuzluk konusunda rahat. Banka piyasaların ekonomiyi yönlendirme eğiliminde olduğunu ve mutlak seviyelerden ziyade değişikliğin hızına daha çok dikkat ettiklerini kaydediyorlar.
Aralarında Andrew Sheets'in bulunduğu stratejistler, Perşembe günü kaleme adıkları notta, "Piyasa ve ekonomi arasındaki ayrışmalar ekonomik uçlarda olağan bir durum," dedi ve "Değişimin hızı kilit önemde; 'U' şeklinde bir toparlanma iyi, 'W' şeklindeki değil" değerlendirmesinde bulundu.