Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Wall Street'teki satış dalgası Salı günü tekrar hız kazandı ve mega sermayeli teknoloji hisselerinde kayıplar, yatırımcıların beş ay süren ralliyi destekleyen bu sektörden çıkmaları ile birlikte yüzde 4'e ulaştı.

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi'nde, Mart ayındaki düşük seviyelerden başlayan yükselişin değerlemeleri nokta-com dönemindeki seviyelerine çıkarmasının ardından, üç günlük kayıp yüzde 10'u aştı. Tesla Inc., S&P 500 Endeksi'ne dahil edilmemesinden dolayı yatırımcıların hayalkırıklığına uğramasının ardından yüzde 15 değer kaybetti. Tesla'nın Eylül ayı kayıpları yüzde 25'e yükseldi. S&P 500'deki 11 sektörün tümü düştü.

Opsiyon piyasalarında yüklü yukarı yönlü bahislere neden olan spekülatif ateş ve iflas etmiş şirketlerin hisselerindekis ert yükselişler Eylül ayında tedirginliği artırdı ve sert satışları getirdi. Bunun sonucu piyasa değerinde trilyonlarca dolarlık erime meydana geldi. En fazla darbe alan sektörler bu yıl için halen kesin yükseliş göstermiş durumda ve bu durum, stratejistler arasında son geriçekilmenin piyasanın sğlığının bir işareti mi yoksa daha da büyük çaplı bir düşüşün başlangıcı mı şeklindeki tartışmaları yoğunlaştırdı.

Eski Merrill Lynch traderı ve “The Sevens Report” bülteninin kurucusu Tom Essaye, "Piyasanın köpüğünün bir kısmının alınması iyi bir şey ancak hisse senetlerinde 'adil değer' olarak düşünülen seviyelerin oldukça üzerinde olduğumuz da akılda tutulmalı," dedi ve "Hisse senetleri uzun vadede genel olarak yapıcı durumunu sürdürüyor, ancak büyük çaplı hayalkısıklıkları olursa, aşağı yönde oldukça fazla bir potansiyel var" şeklinde görüş bildirdi.

Dow Jones Endeksi TSİ 17:00'de 498.67 puan yada yüzde 1.77 düşerek 27,634.64 puana inerken, S&P 500 Endeksi 79.80 puan ya da yüzde 2.33 kayıpla 3,347.16 puana ve Nasadq Endeksi 373.59 puan ya da yüzde 3.3 düşerek 10,939.54 puana indi.