Advertisement
HABERLER ABONE OL

Londra merkezli danışmanlık şirketi TS Lombard’a göre, Çin ABD ile gerçekleştirdiği birinci aşama ticaret anlaşması yükümlülüklerine yüksek olasılıkla bağlı kalacak.

Çin politika analisti Eleanor Olcott, Perşembe günü yazdığı notta, “ Pekin, şu ana piyasaları desteklemek ve ekonomisini güçlendirmek için ayrıca tarife yükünden de kurtulmak için kadar bu anlaşmaya yatırım yaptı” dedi.

Olcott özellikle, Çin’in yuanı stabilize etmek için ABD’den ithalatını da güçlendirmeye de niyetli olduğunu belirtti. Olcott bu durumların Çin’in Kasım ayındaki başkanlık seçimine dek anlaşmaya sadakat göstermesini garanti altına aldığını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Başbakan Yardımcısı Liu He neredeyse iki yıldan daha fazla bir süredir tarafların birbirlerine ek gümrük vergileri uyguladığı ticaret savaşının ardından  Çarşamba günü Washington’da ticaret anlaşmasını imzaladı.

Anlaşma, Çin’in ABD’den mal ve hizmet alımını iki yıl içinde 200 milyar dolar artırmasını içeriyor. Resmi anlaşma metnine göre, Pekin ayrıca haksız rekabet yaratacak para birimi devalüasyonundan da kaçınmak zorunda.

Olcott ayrıca anlaşma ile koruma altına alınan yuan stabilizasyonun Çin’in ihracatındaki toparlanma ve hisse senetlerinde devam eden güçlü akışla da sağlanacağı görüşünde.

ABD tarafında ise, Trump’ın geri kalan tarifeleri Pekin üzerinde baskı sağlamak için kullabileceği görüşü hakim.

 Diğer analistler ise Çin’in pazarlığın sonunda taahhütlerinin tamamını yerine getireceği konusunda daha şüpheci.  Asian Trade Center danışmanlık şiketinin yöneticisiDeborah Elms ise anlaşma imzalanmadan önce CNBC ile yaptığı röportajda, Çin’in ABD’den ithalatını artrmak konusunda güçlük yaşayacağını, çünkü bazı ürünlerde ithalatını ikiye katlamak zorunda olduğunu bildirmişti.

Daiwa Capital Markets finansal hizmetler şirketinden bir analist, “hem ithalat çıtasının çok yüksek olması hem de yaptırım mekanizmasının aldatıcı olması sebebiyle Çin’in taahhütlerini yerine getirememe olasılığı yüksek” dedi.

Daiwa analisti yazdığı notta ayrıca, “Bu durumda, Trump'ın yeni tarifeler koyması ve / veya daha fazla taviz istemesi nispeten kolay olacaktır. Başkanlık kampanyası ilerlemeye başladığında, Çin kartı kolay bir kart olarak ve tekrar tekrar oynamaya değer olacaktır” şeklinde görüş bildirdi.

 

CNBC