Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ING Bank, Societe Generale ve Rabobank enflasyonda son dönemdeki düşüş, TL'de görece istikrarlı seyir gibi faktörlerle 175 - 300 baz puan arasında değişen miktarlarda faiz indirimi bekliyor.

ING Bank enflasyonda beklenenden hızlı toparlanmayla Merkez Bankası'ndan 175 baz puanlık indirim öngörüyor. Açıklamada "Piyasalar Para Politikası Komitesi'nden 400 baz puandan fazla agresif bir indirim fiyatlasa da enflasyon beklentilerinin hala tam çıpalanmaması nedeniyle Merkez Bankası'nın temkinli olması gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerine yer verildi. Kurum, küresel ekonomideki belirsizlikler ve ticaret geriliminin büyüme üzerinde hala endişe kaynağı olduğunun altını çizdi. Açıklamada "Küresel politik riskler ve yüksek risk primi Merkez Bankası'nın politika faizini 'rasyonel seviyede' tutmasını gerektiriyor." ifadeleri kullanıldı.

Kurum, bu hafta 175 baz puan, gelecek ay da 100 baz puanlık indirim beklediklerini ancak Eylül ayında görece iyi olan risk algısı nedeniyle Eylül'de daha yüksek bir indirim olasılığını da dışlamadıklarını ifade etti.

PİYASA ETKİSİ

Societe Generale Analisti Phoenix Kalen Merkez Bankası'nın bu hafta % 2  - 3 reel faiz hedefiyle politika faizini 250 baz puan düşürerek % 17.25'e çekebileceğini söyledi.

Kalen'e göre 200 - 275 baz puan civarındaki bir indirimin Türk varlıklarına 'stabil veya görece zayıflık' olarak yansır. Ancak uzman aşırı gevşek politika riskinin Türkiye'nin eski kırılganlıkları olan 'enflasyonu tetikleyebileceği' ve TL'de zayıflama riskini gündeme getireceği konusunda uyardı. Banka yıl sonuna kadar Dolar/TL 'nin 6 seviyesine, 2020'nin ortasında ise 6.3'e çıkacağını öngörüyor.

Rabobank Kur Stratejisti Piotr Matys ise "Enflasyonun beklentiden daha fazla düşmesi ve Lira'nın şimdilik görece stabil seyretmesi nedeniyle politika faizinin 300 baz puan indirilmesini bekliyoruz" yorumunu yaptı.

Bloomberg HT'nin anketine katılan 22 kurumun medyan beklentisi ise politika faizinde 275 baz puan indirim olması yönünde...