Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yangın bölgesinde her 5 rezervasyondan biri iptal olabilir

Yangın bölgesinde her 5 rezervasyondan biri iptal olabilir

Ege ve Akdeniz Bölgesindeki yangınların bir kısmı devam ederken turizm sektörü hem yangınlar, hem de iptallerle mücadele etmeye çalışıyor. Sektör temsilcileri iç pazarda anlık rezervasyon iptallerinin yüzde 10, uzun dönem rezervasyon iptallerinin ise yüzde 20'ye vardığını söylüyor.

Giriş: 03 Ağustos 2021, Salı 12:52
Güncelleme: 03 Ağustos 2021, Salı 12:58

CEMRE NUR KARACA

Ege ve Akdeniz yangınlarla mücadele ederken bir de turizm sektöründen iptaller bölge ekonomisini etkilemeye başladı. Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, şu an için kaybın yüzde 10'civarında olduğunu, ancak ileriye dönük rezervasyonlarda yüzde 20'ye varan iptaller olduğunu söyledi.

Bülbüloğlu “Satışlarda da bir düşüş gözlemliyoruz. Anlık kaybımız yüzde 5 ancak uzun dönem satışları durmuş durumda. Tek temennimiz, ülkemizin akciğeri olarak tanımlanan ormanlarımızdaki yangınların hızla söndürülmesi. Önceliğimiz elbette kurtarma çalışmaları, önümüzdeki günlerde söndürme çalışmalarının tamamlanmasını bekliyoruz. Ardından sektörümüzün geleceği için çalışmaya devam edeceğiz.” şeklinde değerlendirme yaptı.

“Umudumuz İngiltere'den gelecek kararda"

Rusya, Ukrayna ve Polonya'dan gelen turist sayısında ciddi bir durağanlık olduğunu belirten Bülbüloğlu, " İngiltere'den gelecek kararı bekliyoruz. Oradan turist gelmesi sektörümüzü Eylül-Ekim ayları gibi toparlayacaktı. Şu an için Rusya, Ukrayna ve Polonya'dan gelen turist sayısında durağanlık yaşanıyor." açıklamalarında bulundu.

"Kuzey Ege ve Karadeniz'e kayma var"

Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ise yerli turistin Kuzey Ege ve Karadeniz'e kaydığını söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti: "Tabii önce ülkemiz ardından sektörümüz adına son derece üzücü bir durum. Satışlar yüzde 5 oranında düşmüş vaziyette ancak yerli turistin Güney Ege ve Karadeniz'e kaydığını görüyoruz. İnsanların tatil yapma ihtiyaçları devam ediyor. Yangınların söndürülmesi halinde hem rezervasyonda hem de satışların normale döneceğini düşünüyorum.”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun nisan-haziran dönemine ilişkin turizm istatistiklerine göre, turizm geliri ikinci çeyrekte 3 milyar 3 milyon 628 bin dolar olmuştu. Turizm gelirinin (cep telefonu dolaşım ve marina hizmet harcamaları hariç) yüzde 73,1'i yabancı ziyaretçilerden, yüzde 26,9'u ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edilmişti. Yerli turist harcamaları ise 1. çeyrekte 6 milyon lira olarak açıklanmıştı.