Advertisement
HABERLER ABONE OL

Rusya, yaptırımlarla kısıtlanan ödeme operasyonları için adeta bir nefes borusu olan Mir ödeme sistemini yaptırım tehditlerine rağmen genişletmek istiyor.

Interfax’ın Rusya Merkez Bankası basın servisine dayandırdığı habere göre, Rusya Merkez Bankası, Mir kartlarının kabul edildiği alanları genişletmek için yabancı ortaklarla diyalogu sürdürmeyi planlıyor.

Vedomosti'nin haberine göre de Rusya Merkez Bankası 2025 itibariyle Mir sistemi ile ödeme alınan ülke sayısını 20'ye, 2030 itibariyle 35'e çıkarmayı hedefliyor.

Daha önce ABD'nin Mir sisteminin Rusya dışında kullanımına zemin hazırlayanlar için yaptırım uygulama hazırlığı içinde olduğu belirtilmişti.

FT: Türkiye'ye Mir ile ilgili baskı artıyor

FT'nin haberinde de Türkiye'ye yönelik Mir ile ilgili baskının arttığı belirtilmişti.

Habere göre, ABD ve Avrupa Birliği (AB), 24 Şubat'ta başlattığı Ukrayna işgali nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlar konusunda Türkiye üzerindeki baskıyı artırmaya hazırlanıyor.

Financial Times'da yayınlanan ve Batı ülkelerinden iki yetkiliye dayandırılan habere göre ABD ve AB, Türkiye'de bankacılık sektörünün usulsüz mali işlemler yürütülecek bir alan haline geleceği ve Rusya'nın yaptırımları ihlal edeceği bir kanal açacağından endişe ediyorlar.

Habere göre Batılı yetkililer, ABD'nin Rusya'nın Mir adlı yerel ödeme sistemine dahil olan Türk bankalarını odağına aldığını, Brüksel'in ise endişelerini Türk yetkililere doğrudan iletmek için bir heyet oluşturduğunu ifade ettiler.

Türkiye'nin en büyük bankalarından Vakıfbank, Ziraat Bank, İş Bank, Denizbank ve Halkbank Mir sistemine dahil olan bankalar arasında yer alıyorlar.

Mir, Rusya Merkez Bankası tarafından Visa ve Mastercard dışında bir alternatif olarak geliştirilmişti.