Yastıkaltı altınların sisteme katılması için yeni bir proje planlanıyor
Hazine Bakanlığı ve İstanbul Altın Rafinerisi'nin, GSYİH'nin yüzde 40'ına denk gelen yastıkaltı altınları finansal sisteme katmak için seçilmiş kuyumcuların vatandaşlardan altın toplayıp kamu bankalarına yatırmalarına müsaade edecek
Türkiye'de GSYİH'nin yüzde 40'ına denk gelen yastıkaltı altınları finansal sisteme katılması için yeni bir plan var.
Hazine Bakanlığı ve İstanbul Altın Rafinerisi (İAR), seçilmiş kuyumcuların vatandaşlardan altın toplayıp kamu bankalarına yatırmalarına müsaade edecek. İAR'nin CEO'su Ayşen Esen'e göre yeni düzenlemeyle birlikte gelecek olan önemli bir fark müşterilerin fiziksel altın çekebilecek olmaları.
Yastıkaltı altınları sisteme çekme yönündeki daha önceki denemeler büyük ölçüde başarılı olmadı. Esen, bankaların altın hesaplarına geçen on yılda 100 ton civarı altın girdiğini belirtti. Ülkede toplam 5 bin ton yastıkaltı altın olduğu tahmin ediliyor.
Türkiye dünyanın en büyük değerli metal tüketicilerinden biri. Altın, enflasyona karşı koruma sağlarken geleneksel olarak çeşitli organizasyonlarda hediye görevi görüyor. Ayrıca İstanbul Kapalıçarşı'daki tüccarlar kira ödemesinde kullanıyorlar.
Mevcut düzenleme bankaların müşterilerin altın hesaplarına anlık fiyatlara denk miktarda Türk Lirası cinsi nakit toplamalarına izin veriyor. Bu sistemde bankalar ile müşterileri arasında, kuyumcuların herhangi bir aracılık faaliyeti bulunmuyor.
İAR'nin beş yıldan uzun bir süredir bir altın değerleme sistemi üzerinde çalıştığını ifade eden Esen, kuyumcuların değerleme yapabilmelerine yardımcı olacak "milyonlarca dolarlık" bir yazılım geliştirdiklerini belirtti. Esen, üç kamu bankası ve ilgili katılım bankalarıyla yürütülen testlerin Temmuz'da başladığını ekledi.
Rafineri şimdiye kadar 20 ilde 70 kuyumcu belirledi ve bu rakamı 81 ilde bin kuyumcuya yükseltmek istiyor.
Bloomberg News