Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Tahvil fonu yöneticileri Fed'in faiz artırımları olmadan bir on yıl daha geçebileceği yönündeki beklentileri değerlendirmeye başladı.

On yıllık bir tahmin pek makul gelmeyebilir. Fakat merkez bankasının -50 yılın en güçlü istihdam piyasası nedeniyle üç kez faiz indirimine gidilmesine rağmen- enflasyonu yüzde 2 hedefinin üzerine sürdürülebilir bir şekilde taşıyamaması, tahvil yöneticilerine göre söz konusu görünüme ağırlık kazandırıyor.

Ancak bu görüş, geçen yılın genişlemesinin sigorta niteliğinde olduğu ve ekonomik koşulların iyileşmesi durumunda hızlıca geri alınabilecek olduğu düşüncesini reddediyor.

ABD'nin faiz artırımı olmadan on yılı tamamlamaya yaklaştığı son dönem, ekonominin finans krizi ve resesyonu sönümlediği 2006 ve 2015 yılları arasıydı. Söz konusu kargaşa, geçen yıl 2011'den beri görülen en iyi yıllık performansını kaydeden ABD Hazine tahvillerinin yükselişini desteklemişti.

Sonuç olarak rekor düşük seviyelerin 50 bp uzağında bulunan ABD tahvil faizleri Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi hesaba katıldıktan sonra sıfıra yaklaşıyor. Bu durum bazıları için ABD tahvillerinin cazibesini azaltıyor. Yatırımcılar portföylerine ABD tahvillerinin üzerinde getiri sunan gelişen piyasa tahvili, varlık teminatlı menkul kıymet veya özel sektör tahvilleri eklemek isteyebilir.

Philadelphia merkezli Brandywine Global Investment Management'tan Jack McIntyre, “ABD'de faizler uzun bir süre düşük kalacak ve Fed'in faiz artırması için çıta çok yüksek. Enflasyon trendi yükselse bile Fed yanıt verme konusunda yavaş olacaktır.” dedi.