Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yatırımcılar Barclays’ı fosil yakıt finansmanı konusunda sıkıştırıyor

Yatırımcılar Barclays'ı fosil yakıt finansmanı konusunda sıkıştırıyor

Barclays daha katı iklim politikaları izlemesi için Birleşik Krallık'ın güçlü yatırım grubu tarafından baskı altında

Giriş: 06 Şubat 2020, Perşembe 15:48
Güncelleme: 06 Şubat 2020, Perşembe 15:48

Barclays, fosil yakıt şirketlerinin Avrupa’daki en büyük finansörü olmasıyla ilgili endişeler artarken, Birleşik Krallık'ın en güçlü yatırımcı grubundan gelen bir sert itirazla karşı karşıya.

The Guardian'ın haberine göre, 18.5 trilyon sterlin varlığı elinde bulunduran ve İngiltere’nin en büyük yatırımcılarını temsil eden “The Investor Forum”un, şirketin Mayıs'taki yönetim kurulu toplantısından önce, iklim değişikliği konusunda daha katı bir politika benimsemesi konusunda Barclays’e baskı yaptığı ortaya çıktı.

Banka halihazırda 130 milyar sterlin büyüklüğünde emeklilik ve yatırım fonu yöneten 11 ayrı grubun eleştirisine konu olmuştu. Başını “ShareAction” isimli kampanya grubunun çektiği bu gruplar bir bildiri yayınlayarak, Barclays’i Paris iklim hedeflerine uymayan enerji şirketlerine olan servislerini aşamalı olarak kaldırması için net hedefler koymaya çağırıyor.

Barclays’in hedef alınmasının sebebi ise fosil yakıt projelerinin fonlanmasındaki öncü rolüydü. Çeşitli sivil topluö kuruluşları (STK) tarafından yapılan bir çalışmaya göre, şirket 2015-2018 arasında karbon-yoğun şirketlere 85 milyar dolar borç verdi ya da sigorta yaptı.

Bu rakam herhangi bir İngiliz ya da Avrupa bankasının toplamından fazla ve yönlendirici kampanya grubu ShareAction Mayıs'taki yönetim kurulunda sunulmak üzere bir karar metni hazırlanması için çalışıyor.

Barclays, “ShareAction ve diğer paydaşlar ile bu konu hakkında iletişim halindeyiz ve uygun bir zamanda daha detaylı bir açıklama yapacağız” dedi.

Banka özel olarak ise kendisine karşı yürütülen kampanyanın adil olmadığını düşünüyor. Rakamların gösterdiğine göre banka, fosil yakıt endüstrisi için hala önemini koruyor, fakat bankanın sektörde en çok büyüyen şirketler ile yaptığı iş 2016’da 13.1 milyar dolarken 2018’de 5.2 milyar dolara inerek keskin bir şekilde azaldı. Banka aynı zamanda 27.3 milyar sterlinlik “yeşil tahviller” ve yenilenebilir finansmanın oluşmasına da olanak tanıdı.

Diğer Avrupa bankalarının aksine Barclays, önemli derecede kirlilik yaratan fosil yakıt elde etme yöntemleri olan, kömür çıkarma ya da katran kumundan petrol elde etmeyi barındıran proje ya da şirketlere karşı herhangi bir düzenleme getirmemişti.

Eğer yönetim kurulu kararı hissedarlar tarafından onaylanırsa, banka Paris İklim Anlaşması'nın hedeflerini yerine getirmeyen enerji şirketlerine olan hizmetlerini kademeli bir şekilde durdurmak için bir plan yayınlamak zorunda kalacak.

Fosil Yakıt Çıkarılmasına Finansman Sağlayan En Büyük Bankalar 2015-2018

1. JP Morgan Chase 195.6 milyar dolar

2. Wells Fargo 151.6 milyar dolar

3. Citi 129.5 milyar dolar

4. Bank of America 106.7 milyar dolar

5. RBC (Kanada) 100.5 milyar dolar

6. Barclays 85.2 milyar dolar

7. MUFG (Japonya) 80.1 milyar dolar

8. TD (Toronto Dominion) 74.1 milyar dolar

9. ScotiaBank 69.6 milyar dolar

10. Mizuho (Japonya) 67.7 milyar dolar