Advertisement
HABERLER ABONE OL

Silvergate Capital Corp.’un ani şekilde operasyonlarını sonlandırma kararı alması, SVB Financial Group’un da apar topar sermaye artırma girişimi Wall Street’te işlem gören banka hisselerini sert şekilde düşürürken, sektör genelinde “Bu, çok daha büyük bir problemin başlangıcı olabilir mi?” endişesi yarattı.

Bir dönemin gözde bankalarından olan California merkezli Silvergate ve SVB’de yaşanan sorunun temelinde, müşterileri olan mevduat sahiplerinin genel olarak parasını hızlı çekme eğiliminde ve kararsız olmaları etkili oldu. Ancak bunun altında finansın geneline yayılan bir çatlak var: Yükselen faiz oranları, bankaları kayıp yaşamadan aceleyle satılamayacak düşük faizli tahvillerle yüklü hale getirdi. Bu nedenle, çok sayıda müşteri aynı anda mevduatlarını çekmek isterse, bu fasit bir döngü yaratma riskini de beraberine getirebilir.

Piyasa analitiği ve veri istihbarat şirketleri Exante Data ve Market Reader’ın kurucusu Jens Nordvig, “Çok sayıda müşterimden ‘Sırada kim var?’ sorusunu alıyorum” dedi.

SVB CEO’su perşembe günü yaptığı açıklamada yatırımcılara sakin olmaları çağrısı yaptı.

Analistlere göre, iki bankada yaşanan problemler diğer çok sayıda banka için hemen ilk aşama bir varoluş krizi yaratmayabilir ancak yine de problemler yaşanabilir. Bankalar, büyük bir mevduat çıkışıyla karşılaşmasa da tasarruf sahiplerine daha yüksek faiz ödemeleri sunmak ve daha sıkı rekabet etmek zorunda kalabilir. Bu da bankaların kredi kazançlarını aşındırıp karlarını düşürebilir.

Finansmanın genellikle daha az çeşitlendirilmiş durumda olduğu küçük ve orta ölçekli bankalar, daha fazla baskı altına girebilir ve sermaye artırmak durumunda kalabilir.

“Küçükler olumsuz etkilenecek”

Whalen Global Advisors Yönetim Kurulu Başkanı Christopher Whalen, “Silicon Valley Bank buzdağının görünen yüzü. Büyük ölçekliler için endişeli değilim ama küçükler olumsuz etkilenecek. Çoğu sermaye artırmak zorunda kalacak” değerlendirmesini yaptı.

S&P 500 Financials Index’te yer alan her bir banka perşembe günü düşüş yaşarken, endeksin kendisi yüzde 4,1 ile 2020 ortalarından bu yana en kötü günlük performansını kaydetti. Santa Clara merkezli SVB yüzde 60 değer kaybederken, San Francisco’daki First Republic Bank yüzde 17 düştü.

JPMorgan, Bank of America ve Wells Fargo hisseleri yüzde 5’in üzerinde düşerken, banka endeksi yüzde 8’e kadar geriledi. JPMorgan 20 milyar dolar, BofA yaklaşık 15 milyar dolar, Wells Fargo 8,5 milyar dolar, Citigroup da 3 milyar dolar kayıp yaşadı.

Orta ölçekli finans şirketlerini izleyen bir başka S&P endeksi yüzde 4,7 düştü. Bu endekste en kötü performans Beverly Hills merkezli PacWest Bancorp’ta yüzde 25 kayıp ile görüldü.

İronik bir şekilde, birçok hisse senedi yatırımcısı, Fed faiz artışlarının bankaların daha fazla kazanmasının önünü açacağı beklentisiyle sektör hisselerinde ciddi alımlar yapmıştı. Onlar için bu hafta büyük bir şok oldu.

Janney Montgomery Scott Analisti Chris Marinac, “Mevduat maliyetinin artması eski bir haber, bu baskı zaten görüldü. Ancak SVB’nin sermaye artırımı bariz bir sürpriz oldu ve piyasa birdenbire bu konuya odaklandı” dedi.

SVB CEO’su Greg Becker’ın bir telekonferans görüşmesinde müşterilerine “sakin olma” çağrısı yapmasından birkaç saat sonra, aralarında Peter Thiel’in Founders Fund’ı da dahil olmak üzere önde gelen girişim sermayesi şirketi portföy yönetim şirketlerine bir önlem olarak paralarını çekmeleri tavsiyesinde bulundu.

Silvergate’te ise geçen yıl ağırlıklı olarak kripto para sektöründeki müşterilerin FTX dijital varlık Borsasının çöküşünü atlatmak için nakit çekmesiyle başlayan bir mevduat akışı sorunu yaşandı. Hızla satılan menkul kıymetlerden kaynaklanan kayıpların ardından, şirket çarşamba günü operasyonları durdurma ve tasfiye etme planlarını açıkladı.

ABD banka hisseleri bu hafta KeyCorp’un tasarruf sahiplerini ödüllendirmek için artan baskı konusunda uyarmasının ardından zaten baskı altına girmişti. Bölgesel banka, “rekabetçi fiyatlandırma ortamı” nedeniyle cari mali yılda net faiz geliri artışı tahminini yüzde 6-yüzde 9 aralığından yüzde 1-yüzde 4’e düşürdü. Hissesi perşembe günü yüzde 7 düştü.

Müşterilerinin mevduatlarını çekmeye başlamasının ardından SVB, sermaye artırım kararını duyurdu. Banka, portföyündeki satılmaya hazır tüm menkul kıymetleri büyük ölçüde tasfiye etti ve net faiz gelirinde daha keskin bir düşüş içerecek şekilde 2023 tahminini aşağı yönlü güncelledi.