Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar, küresel faizleri yeni dip seviyelerine çeken ve tahvil piyasasının parasal genişlemeden bu yana en iyi performansını tetikleyen güçlü ralliyi sorgulamaya başladı.

Uyarı sinyalleri, bu hafta Almanya'da yeterli talep bulamayarak başarısız olan 30 yıl vadeli Hazine tahvili ihalesini aşıyor Alman tahvillerine gösterilen düşük ilgi, -ekonomik büyümenin yavaşladığına dair işaretlerin giderek artmasına rağmen- yatırımcıların negatif faize yönelik talebinin tüm Avrupa'da azaldığını işaret ediyor olabilir.

Momentum yatırımcıları volatilitenin yükselmesi ve piyasa derinliğinin bozulmasıyla ABD'de düşen faizlere ilişkin dip seviyesine yaklaştığına ilişkin sinyaller görüyor.

Kantitatif yatırım şirketi AQR Capital Management kurucu ortağı Cliff Asness, bu ay kaleme aldığı “Tahviller çok pahalı” isimli bir blog yazısında endişeleri özetledi. Asness, yazısında ABD Hazine tahvillerinin doğrudan büyük bir sat sinyali vermemesiyle birlikte faizlerin tarihi olarak uç seviyelerde olması sebebiyle mevcut seviyelerin tartışmaya değer olduğunu belirtiyor.

AlphaSimplex Group baş araştırma stratejisti ve portföy yöneticisi Kathryn Kaminski, “Bu bir nevi momentum traderlarının rüyası olmuştur. Bizim tahvillerdeki tahminimiz hala çok güçlü ancak volatilite arttı. Bu nedenle risk anlamında, riske göre kazanç kötüleşti.” dedi.

ABD – Çin arasındaki ticaret gerilimi ve küresel ekonomiye ilişkin endişelerin etkisiyle faizler geçen hafta düştü. ABD'de 10 yıllıkların faizi 2016'dan beri ilk kez yüzde 1.5'in altına indi. 30 yıllıkların faizi yüzde 2'nin altında rekora geriledi.

Piyasanın resesyon göstergesi olarak kabul ettiği 2 ve 10 yıllıklar arasındaki faiz farkı 2007'den beri ilk kez tersine dönerek hisse senetlerinde satışa neden oldu.