Yazılım sektörünün önünü açacak 14 yeni teşvik geliyor
Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı, yerli yazılım sektörünün küresel pazarda önünü açacak, imza aşamasında olan 14 kritik teşvikin bu ay açıklanmasını beklediklerini açıkladı
HANDE BERKTAN
YASAD Başkanı Kamalı, imza aşamasında olan 14 kritik teşvikin Ticaret Bakanlığı tarafından bu ay açıklanabileceğini söyledi.
Kamalı, tamamı yazılım ihracatçılarına yönelik olarak hazırlanan paketin içerisinde, uluslararası pazarda rekabet gücünü artırmaya yönelik e-Turquality sisteminin diğer yanda yeni ön finansman paketinin, ihracatçıya özel sübvansiyonun ve yatırım teşvikinin olduğunu belirtti.
“E-turquality sisteminden ilk etapta 100 yazılım firması yararlanacak”
Kamalı yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:
“Pandemi, yazılımın Türkiye’de ve dünya genelinde önemini merkeze taşıdı. Yazılım, insan kaynağı odaklı ve yetenek ile yetkinliğin en fazla talep gördüğü bir sektör. Türkiye genelinde 250 bin yazılım geliştiriciye ihtiyaç var ve yurt dışına giden işgücümüz yüksek. İşgücü piyasasını iyileştirici önlemler almalıyız. 2020 yılında 3 milyar dolar gerçekleşen yazılım ihracat gelirini yeni teşvik sistemiyle 10 milyar dolara taşımamız mümkün.
Ticaret Bakanlığımızdan bir ay içerisinde imzadan çıkması beklenen 14 kritik teşvik, sektörün önünü açmaya yönelik formülize edildi. Yazılım sektörüne yönelik e-Turquality sistemi kuruldu ve ilk etapta 100 ihracatçı firmamızı e-Turquality ile buluşturmaya hazırlanıyoruz. 210 milyar doları aşan ihracat gelirimizi, yazılım ihracatının kaldıraç gücüyle çok farklı noktalara taşımak istiyoruz.
“Yazılım ihracatçılarına sübvansiyon geliyor”
Yeni teşvik ile yazılım ihracatçılarına yönelik sübvansiyon sistemi geliyor. Bugüne kadar mevcut teşvikler içerisinde AR-GE, inovasyon teşviki vardı, ancak iki konuda büyük eksiğimizin olduğu görüyoruz. Biri ön finansman sorunu diğeri otomotiv sektörünün önünü açan nitelikte sektöre yönelik yatırım teşvikinin eksikliğiydi. Yeni pakette bu sorunların çözümüne yönelik adımların atılmış olduğunu göreceğiz.
Diğer yanda kimi plan ve teşvikler neden zayıf dediğimizde kimi mevzuatların yetersiz kaldığını görüyoruz. 14 teşvikten oluşan paket kolay uygulanabilir ve ölçümlenebilir olacak. Böylelikle küresel pazarda yerli yazılım sanayimizin rekabet gücünü artırmayı hedefliyoruz.”