Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bakanlıkla YEKDEM konusunda temas halinde olduklarını belirten Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği Başkanı Başkanı Cem Özkök yeni modelde neler planlandığını anlattı.

Yeni modelde en önemli değişikliğin Döviz yerine artık TL bazında alım garantisine geçilmesi olacağını belirten Özkök, "Bankalar TL olursa kredilerin daha kısa vadeli ve daha yüksek faize dönebileceğini söylüyorlar. TL bazında yatırımın maliyetinde yaşanacak fiyat farkları için de yeni modele, eskalasyon formülü yerleştirilmesi de planlar arasında. Burada eskalasyonun TLREF Türk Lirası Gecelik Referans Faiz Oranı göre belirlenmesini toplantılarda önerdik. Sıcak baktılar" diye konuştu.

Bunun dışında özellikle döviz getirecek yabancı yatırımcıların Merkez Bankası üzerinden swap garantisi talep ettiklerini ancak uzun vadeli olması nedeniyle bu konunun netleşmediğini söyledi.

YEKDEM'in süresi ise yine 2021'den itibaren 10 yıl olarak planlanıyor.

Halen yıllık ışıma süresi 1100 saatle Türkiye'nin yarı seviyesinde olan Almanya'da güneş enerisi kurulu gücü 55 bin megavata ulaşırken Türkiye'de halen 6.150 megavat seviyesinde olduğunu belirten Cem Özkök, YEKDEM'in devam etmesine ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

Ayrıca ekim ayında 1000 megavatlık yeni YEKA güneş ihalesi için şartnameyi beklediklerini bu konuda bakanlığa görüşlerini ileteceklerini de belirten Özkök, "Bu ihaleyi bir an önce açmanız lazım çünkü firmalar pandemi sonrası yasak sona erince işçi çıkarmaya başlayabilir" dedi.

Bloomberg HT Editörü/ Tahsin Akça