Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Virginia eyaletinde katıldığı programda, "Enflasyonu Düşürme Yasası" kapsamında vergi mükellefi hizmetlerinin iyileştirilmesinde kaydedilen mesafeyi anlattı.

Konuşmasında, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in ABD'nin notunu "AAA"dan "AA+"ya düşürmesine değinen Yellen, son birkaç yılda ülke ekonomisinin pandeminin ardından tarihi bir toparlanma yaşadığını dile getirdi.

Yellen, Ocak 2021'den bu yana ülkede 13 milyondan fazla yeni istihdam oluşturulduğuna işaret ederek, işsizlik oranının da tarihi düşük seviyelere yakın seyrettiğinden bahsetti.

Ülkede enflasyonun yıl boyunca her ay düştüğüne dikkati çeken Yellen, ABD ekonomisinin büyümeye devam ettiğini ve uzun vadede "dünyanın en büyük, en dinamik ve en yenilikçi" ekonomisi olmayı sürdürdüğünü vurguladı.

"Yersiz bir karar"

Yellen, ABD'de görülen ekonomik güç göz önüne alındığında Fitch'in kararının anlaşılması zor olduğunu belirterek, "Fitch'in kararına kesinlikle katılmıyorum ve bunun tamamen yersiz olduğuna inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Fitch'in "hatalı" değerlendirmesinin güncelliğini yitirmiş verilere dayandığını savunan Yellen, bu kararın son iki buçuk yılda görülen bir dizi göstergedeki gelişmeleri yansıtmadığını öne sürdü.

Yellen, açmaza rağmen her iki tarafın da borç limitini çözmek için bir araya geldiğini anımsatarak, mali sorumluluğun ABD Başkanı Joe Biden ile kendisi için öncelik olduğunu anlattı.

Fitch'in kararının herkesin bildiğini değiştirmediğini söyleyen Yellen, "Hazine tahvilleri dünyanın önde gelen güvenli ve likit varlığı olmaya devam ediyor ve Amerikan ekonomisi temelde güçlü" diye konuştu.

Fitch'den yapılan açıklamada, ABD'nin notunun düşürülmesinin gelecek 3 yıl içinde beklenen mali bozulmayı, yüksek ve büyüyen genel hükûmet borç yükünü ve tekrarlanan borç limiti açmazlarıyla son dakika kararlarında kendini gösteren benzer nottaki emsallerine göre yönetişim erozyonunu yansıttığı kaydedildi.

Açıklamada, kredi derecelendirme kuruluşunun ABD'nin uzun vadeli kredi notunu "AAA"dan "AA+"ya düşürdüğü, görünümü negatif izlemeden durağana çevirdiği bildirildi.

Yellen karara katılmadı

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Fitch'in kararına kesinlikle katılmadığını belirtti.

Söz konusu kararın "keyfi ve güncel olmayan verilere dayandığını" öne süren Yellen, Fitch'in kararını dayandırdığı göstergelerin birçoğunda ABD'nin kaydettiği ilerlemeye rağmen kuruluşun not değişikliğini şimdi açıkladığını bildirdi.

Yellen, "Fitch'in kararı Amerikalıların, yatırımcıların ve dünyanın dört bir yanındaki insanların halihazırda bildiklerini değiştirmiyor" ifadesini kullandı.

Son birkaç yılda ABD ekonomisinin hızlı bir ekonomik toparlanma yaşadığını işaret eden Yellen, işsizlik oranının tarihi düşük seviyelere yakın olduğunu, enflasyon geçen yazdan bu yana önemli ölçüde düştüğünü ve ABD ekonomisinin büyümeye devam ettiğini anımsattı.

Bank of America ekonomistleri, ABD’de resesyon öngörülerini iptal ederek ekonomik görünümle ilgili artan iyimserlikle resesyon tahminini tersine çeviren ilk Wall Street bankası oldu.

Bu değişiklik Fed Başkanı Jerome Powell’ın gazetecilere Merkez Bankası’nın ekonomistlerinin artık bir resesyon öngörümediğini söylemesinden sadece bir hafta sonra geldi.

Michael Gapen liderliğindeki BofA ekonomistleri, yeni öngörülerini duyururken tahminlerindeki değişikliğin başlıca nedenleri olarak düşük işsizlik ve azalan fiyat baskıları olmak üzere son üç ayda elde edilen daha iyi ekonomik verileri gösterdiler.

Ekonomistler geçtikleri bilgi notunda, “Son gelen veriler, 2024’te hafif bir resesyonun ABD ekonomisi için en olası sonuç olduğuna dair önceki görüşümüzü yeniden değerlendirmemize neden oldu. Son üç çeyrekte ekonomik aktivitedeki büyüme ortalama yüzde 2,3 oldu, işsizlik tüm zamanların en düşük seviyelerine yakın kaldı. Bunlara ek olarak ücret ve fiyat baskıları kademeli olarak da olsa doğru yönde ilerliyor” değerlendirmesinde bulundu.

BofA ekonomistleri, son çeyrek sonunda ABD büyümesinin yüzde 2 olacağını, bu rakam 2024 için yüzde 0,7 ve 2025 için yüzde 1,8 olacağını öngördüler.

ABD ekonomisinin bu yılki direnci, on yıllardır görülen en agresif Fed sıkılaştırma döngüsüne rağmen, Wall Street’teki pek çok uzmanı ülkenin resesyona gireceği zamana ilişkin tahminlerini tekrar tekrar gözden geçirmeye zorladı.

Buna ek olarak enflasyonda yavaşlama ve işe almada kalıcı güce işaret eden veriler, tahmin yürüten ekonomistlerin, resesyon çağrılarını tamamen yeniden değerlendirmesine neden oluyor.