Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Senato Bankacılık Komitesi'nde konuşma yapan ABD Hazine Bakanı Yellen, Yüksek Mahkeme’nin kürtaj hakkını anayasal güvence altına alan yaklaşık 50 yıllık kararı bozmaya hazırlanması hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Yellen konuşmasında, kadınların kürtaj hakkının engellenmesinin ABD ekonomisi üzerinde "çok zararlı etkileri" olacağını, bu durumun bazı kadınların eğitimlerini tamamlamasını engelleyeceğini, yaşam boyu kazanç potansiyelini azaltacağını ve bir grup kadının işgücünün dışında tutacağını söyledi.

Yellen açıklamasında, "Kürtaj hakkının engellenmesinin ekonomiye çok zarar vereceğine ve kadınları onlarca yıl geriye götüreceğine inanıyorum.” dedi.

Yellen, küresel büyümede devam eden oynaklığa karşı uyardı

Yellen, Senato Bankacılık Komitesi'ndeki konuşmasında ayrıca, Kovid-19 salgını sebebiyle küresel büyümede devam eden oynaklık ve eşitsizlik potansiyeli olduğuna da dikkat çekti.

Finansal düzenleyicilerin gelişmeleri izlemeye devam ettiğini belirten Yellen, riskler ve tehditler büyüdükçe eylemleri koordine etmeyi sürdüreceklerini ifade etti.

Yellen, Ukrayna'ya yönelik saldırısının ardından Rusya'ya uygulanan yaptırımların ülke ekonomisine güçlü bir darbe indirdiğini aktardı. Rus ekonomisinin yüzde 10 ile yüzde 15 arasında küçüleceğinin tahmin edildiğini vurgulayan Yellen, "Ekonomileri açık bir şekilde resesyonda." değerlendirmesinde bulundu.

Yellen, enflasyon görünümünün ise belirsiz olduğunu belirterek, Çin'deki tedarik zinciri baskılarının yoğunlaştığına işaret etti.

Yüksek Mahkeme, kürtaj hakkını koruyan yasayı kaldırmaya hazırlanıyor

Amerikan Politico haber sitesinin 2 Mayıs'ta yayımladığı karar taslağında, mahkemenin muhafazakar yargıçlarından Samuel Alito'nun kaleme aldığı taslak görüşte, 1973 tarihli "Roe-Wade kararı" olarak bilinen ve ABD'de kürtajın anayasal bir hak olmasına temel teşkil eden kararın açıkça yanlış olduğu ve kaldırılması gerektiği belirtiliyor.

Sızdırılan taslak görüşte, Roe-Wade kararının "açıkça yanlış", "gerekçesinin son derece zayıf" ve "toplumsal anlamda zararlı sonuçları olduğu" ifade ediliyor. Söz konusu metinde ayrıca "Kürtaj hakkının ülke tarihinde ve geleneklerinde köklü bir yerinin olmadığı" şeklindeki değerlendirmenin yer aldığı belirtiliyor.

Mahkemenin temmuz başında söz konusu kürtaj görüşünü açıklaması beklenirken, basına sızan belge ABD medyasında geniş yer buldu ve özellikle liberal kesimin tepkisini çekti.

Başta ABD Başkanı Joe Biden ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi olmak üzere Demokratlar söz konusu taslağa sert şekilde tepki gösterirken, Cumhuriyetçiler kürtajın ülke genelinde güvence altına alınması yerine her eyaletin kendisinin bu konuda karar vermesi gerektiğini savunuyor.

9 üyeli Yüksek Mahkemedeki 3 yargıcın liberal, 6 yargıcın ise muhafazakar eğilimde olduğu biliniyor.