Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yene karşı kısa pozisyonlar azalıyor

Yene karşı kısa pozisyonlar azalıyor

Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) sürpriz hamlesinin ardından, spekülatörlerin yene karşı aldıkları kısa pozisyonlar azalıyor. CFTC verilerine göre net kısa pozisyon sayısı Ağustos'tan beri olan en düşük seviyeye gerilerken, pozisyonların çoğunluğu kısa tarafta yer almaya devam ediyor.

Giriş: 26 Aralık 2022, Pazartesi 17:51
Güncelleme: 26 Aralık 2022, Pazartesi 18:08

Yen, arakazanç yöntemini uygulayan yatırımcılar arasındaki popülerliğini yitirirken, ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) verilerine göre Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) sürpriz hamlesini yaptığı 20 Aralık Salı günü ile 23 Aralık Cuma günü arasında yene karşı alınan net kısa pozisyon sayısı 8 bin 274 azalarak, Ağustos’tan beri en düşük seviye olan 13 bin 207’ye geriledi.

20 Aralık’tan beri yen, dolara karşı yaklaşık yüzde 1 değer kaybetmesine rağmen, kararın alınmasından bir gün önceki kura kıyasla yaklaşık yüzde 2,8 yukarıda. Analistler Japonya Merkez Bankası’nın neredeyse sıfır olan faiz oranından uzaklaştığı bir senaryoda, yenin daha da güçleneceğini tahmin ediyor.

Bu yıl birçok merkez bankası enflasyon nedeniyle faiz oranlarını agresif bir şekilde yükseltirken, BOJ faiz oranlarını sıfırın altında tuttu.

BOJ’un aldığı sürpriz karar, faiz oranlarını düşük tutma politikasını terk ettiği anlamına gelmiyor. Fakat birçok kişi bu hamleyi, faiz politikasında da değişikliğe gidileceğine dair bir işaret olarak yorumluyor.

Arakazanç yöntemi

BOJ’un bu kararına kadar aldığı güvercin duruşunun yenin zayıflamasına neden olduğu, birçok yatırımcının uyguladığı arakazanç yönteminin de bunda büyük katkısı olduğu belirtiliyor. Şahin bir dönüşün ise bu durumu tersine çevirebileceği düşünülüyor.

Arakazanç, düşük faiz oranı olan bir varlığın borç alınarak, daha yüksek oranda getirisi olan bir varlığa yatırım yapılması anlamına geliyor. Stabil olmayan piyasalar bu yöntemin kullanılmasını zorlaştırıyor.

Ekim ayında dolar/yen kuru psikolojik bir sınır olan 150 yen seviyesini 1990’dan beri ilk defa geçmiş, Japon hükümeti ise dolar satarak piyasaya doğrudan müdahale etmişti.

20 Aralık’ta dolara karşı Ağustos’tan beri görülen en güçlü seviye olan 130,6 seviyesine ulaşan yen, 26 Aralık itibariyle 133 seviyesinde seyrediyor.

Birçok gözlemci tarafından para birimlerine karşı alınan pozisyonları hesaplamak için kullanılan CFTC verileri, yene karşı alınan kısa pozisyon sayısının gerilediğine işaret etse de, pozisyonların çoğunluğu kısa tarafta yer almaya devam ediyor. Aynı zamanda dolara kıyasla daha az faiz oranına sahip olan euroya karşı alınan kısa pozisyon sayısında da artış görülüyor.