Advertisement
HABERLER ABONE OL

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, Pazartesi günü yenin 32 yılın yeni dip seviyesine inmesinin ardından hükümetin, spekülasyonlara dayanan sert kur hareketlerine uygun ve kararlı adımlarla yanıt vereceğini belirterek bir piyasa müdahalesi daha gerçekleştirilmesi ihtimalini masada tuttu.

Geçen ay Japonya, ABD'nin agresif faiz artırımları ile Japonya Merkez Bankası'nın aşırı gevşek para politikası arasındaki uçurum nedeniyle yende görülen sert değer kaybını durdurmak için Döviz piyasasına müdahale etmişti.

Dolar/yen kuru Pazartesi günü, seans kapanışına yakın Ağustos 1990'dan bu yana ilk kez 149,10 seviyesine tırmanarak geçen ay kur müdahalesi yapılan seviyenin de üstüne çıkmıştı.

Suzuki "Piyasa hareketlerini büyük bir endişeyle izliyoruz. Keskin hareketlere karşı kararlı davranacağız. Kararlı bir hamle olarak döviz piyasasına müdahale de etmiştik" dedi.

Suzuki yendeki değer kaybının ekonomiyi kötü etkilediğini ilk kez, dolar/yen kuru Nisan ayında 126 seviyesini gördüğünde belirtmişti. O zamandan beri keskin düşen yen, bu yılın başından beri yaklaşık yüzde 20 değer kaybetti.