Advertisement
HABERLER ABONE OL

Küresel piyasalar salgının ekonomik etkileriyle mücadele kapsamında getirilen parasal genişleme programlarından çıkış takvimine odaklanırken, salgınla etkin şekilde mücadele eden Yeni Zelanda'dan sürpriz bir açıklama geldi.

Yeni Zelanda Merkez Bankası parasal teşviklerin azaltılacağını ifade etti. Yeni Zelanda Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizini yüzde 0,25'te tutarken, Geniş Ölçekli Varlık Alım Programı başlığı altında yapılan varlık alımlarının durdurulacağını söyledi.

Kuruldan yapılan açıklamada kurul üyelerinin aşağı yönlü deflasyon ve yüksek işsizlik riskinin geri plana düştüğünü belirttiği ifade edildi.

Varlık alımlarının azaltılmasında işaret fişeği

Küresel piyasalar Fed ve Avrupa Merkez Bankası gibi önde gelen merkez bankalarının varlık alımlarından çıkış takvimine odaklanırken, Yeni Zelanda'nın kararı bu yöndeki son gelişmelerden biri olarak kaydedildi. Kanada Merkez Bankası ve Güney Kore Merkez Bankası'nın da benzer adımları atması bekleniyor.

Varlık alımlarının azaltılmasına yönelik tartışmaların resmi olarak başladığı Fed cephesinde ise farklı görüşler devam ediyor.

Son olarak St. Louis Fed Başkanı James Bullard, salgın döneminde uygulamaya konan parasal desteklerin geri çekilmesi için doğru zamanın geldiğini söyledi.

Wall Street Journal’e verdiği bir röportajda, “Ekonominin yüzde 7 büyümesi ve salgının her geçen gün daha iyi bir şekilde kontrol altına alınmasıyla acil durum önlemlerinin geri çekilmesi için doğru zaman” diyen Bullard, varlık alımının azaltılması için iyi bir durumda olduklarını belirtti.

İlgili haberler

Federal Açık Piyasa Komitesi üyeleri hazır olduğu zaman hareket için hazır olduklarını belirten Bullard, “Bunu çok dikkatli ve yumuşak bir şekilde yapmak istiyoruz ama varlık alımının azaltılması için iyi bir durumdayız. Bunu hemen yarın yapmamıza gerek yok ama harekete geçmek için iyi bir durumdayız” dedi.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin ise Wall Street Journal röportajında işgücü piyasasındaki iyileşmenin varlık alım azaltımı için yeterli olmadığını söyledi.

Barkin işgücü piyasasına baktığında 120 milyar dolarlık aylık varlık alım programına son verme çağrısı yapmaya hazır olmadığını söyledi.

Barkin röportajda şu ifadeleri kullandı: Eğer işgücü piyasası görece çabuk toparlanırsa varlık alım azaltımı yakında olabilir. Ancak toparlanma uzun sürerse azaltım bir parça gecikebilir."

Barkin istihdam/nüfus rasyosunun teşvikleri geri çekme zamanlaması için önemli olduğunu söylerken varlık alımlarının azaltılmasına başlamak için bu rasyonun yüzde 59 üzerine çıkmasını görmek istediğini belirtti.