Bloomberg HT Haberler Yeniden değerleme kalıcı olarak geri dönüyor
HABERLER

Yeniden değerleme kalıcı olarak geri dönüyor

  • Meclis'e gelen Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile 2004 yılında Vergi Usul Kanunu kapsamına alınan 'enflasyon düzeltmesi' öncesinde yıllarca uygulanan, 'yeniden değerleme' uygulamasına 'istemeleri halinde' kalıcı olarak geri dönülüyor.

Giriş: 01 Ekim 2021, Cuma 17:45
Güncelleme: 01 Ekim 2021, Cuma 22:22

TAHSİN AKÇA

Yüksek enflasyon koşullarında bilançolarda kayıtlı bulunan taşınmazlar ve amortismana tabi makine teçhizat gibi diğer iktisadi kıymetlerin daha güncel değerle gider gösterilebilmesini sağlayacak yeniden değerleme uygulamasının kalıcı hale gelmesi, bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükelleflerini ilgilendiriyor.

Teklif yasalaşma sürecinde değişikliğe uğramazsa, yeniden değerleme uygulaması serbest meslek ve işletme esasına göre beyanda bulunan mükellefleri kapsamıyor. Yeniden değerleme 17 yıl içerisinde iki kez geçici olarak uygulanmıştı.

Kanun teklifinde yer alan madde gerekçesinde yeniden değerlemeyle ilgili olarak, "Bu kanunla 213 sayılı kanunun mükerrer 298'nci maddesine eklenen 'Ç' fıkrası uyarınca yeniden değerleme yapacak mükelleflerin istemeleri halinde ilk kez yeniden değerleme yapacakları hesap döneminden önceki hesap döneminin sonu itibarıyla bilançolarına kayıtlı bulunan taşınmazlar ile amortismana tabi diğer iktisadi kıymetlerini maddede yer alan kapsam, şart ve hükümlere uymak koşuluyla yeniden değerleyebilmelerine imkan sağlanıyor" ifadesi kullanıldı.

Düzenlemeyle mükellefler arsa, bina, makine teçhizat, taşıt gibi taşınmaz ve amortismana tabi iktisadi kıymetleri yeniden değerlemeyle daha güncel rakamdan gider yazarak, daha az vergi ödeyebilecekler.