Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Japonya'da getiri eğrisi politikasıyla ilgili son açıklamalar yende risklerin gündeme gelmesine neden oldu.

Bloomberg Kur Stratejisti David Finnerty'nin yorumlarına göre dolar/yen kurunda riskler Japonya Merkez Bankası'ndan gelen son yorumların etkisiyle yukarı ivmelendi.

Finnerty, Japonya Merkez Bankası'nın getiri eğrisi kontrolü politikasının sona ermesi için enflasyonun gevşemesinin yeterli olmayacağı yönünde verdiği mesajların yenin kaderini Fed'in para politikasına bırakması anlamına geldiğini ifade etti.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda getiri eğrisi kontrol politikasını sonlandıracağını ve ardından enflasyonun yüzde 2 hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşması için beklentiler yükseldiğinde bilançosunu küçültmeye başlayacağını söylemişti.

Parlamentoda konuşan Ueda, Japonya ekonomisinin toparlandığını ve enflasyon beklentilerinin yüksek seviyelerde kaldığını söyledi.

BOJ başkanı, "Enflasyon beklentileri de dahil olmak üzere trend enflasyonunda bazı olumlu işaretler görüyoruz. Enflasyonu sürdürülebilir ve istikrarlı bir şekilde yüzde 2 hedefimize ulaştığımızı öngörebildiğimizde, getiri eğrisi kontrolünden vazgeçeceğiz ve ardından bankanın bilançosunu küçültmeye geçeceğiz” dedi.

Getiri eğrisi kontrolü (YCC) altında, BOJ, fiyat hedefini kalıcı bir şekilde tutturma çabalarının bir parçası olarak, yüzde -0,1'lik kısa vadeli bir faiz oranı hedefi belirledi ve 10 yıllık tahvil getirisini sıfır civarında tuttu.