Advertisement
HABERLER ABONE OL

TCMB YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİNİ DEĞİŞTİRMEDİ

TCMB yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmedi. Gıda enflasyonu tahminini yüzde 13'ten yüzde 16'ya yükseltti

Buna göre TCMB 2019 sonu enflasyon tahminini değiştirmeyerek yüzde 14.6 seviyesinde bıraktı. TCMB, 2020 sonu enflasyon tahminini yüzde 8.2'de sabit bıraktı.
Banka, 2019 sonu için gıda enflasyonu tahminini yüzde 13'ten yüzde 16'ya yükseltirken, 2020 yılı sonu gıda enflasyonu tahminini yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltti.
Bankanın petrol fiyatlarına ilişkin varil başına 2019 ortalama tahmini 63.1 dolardan 67.2 dolara yükseldi. 

 

DIŞ TİCARET AÇIĞI %63 AZALDI

Mart ayında dış ticaret açığı %63,7 azalarak 2 milyar 137 milyon dolara geriledi.  Beklenti dış açığın 2.1 milyar dolar olmasıydı. Şubat ayı verisi 2.13 milyar dolardan 2.15 milyar dolara revize edildi.
İhracatın ithalatı karşılama oranı 2018 Mart ayında %72,6 iken, 2019 Mart ayında %87,9'a yükseldi.
 
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat %2,4 arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2019 Mart ayında bir önceki aya göre ihracat %2,4, ithalat %2,5 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2019 yılı Mart ayında önceki yılın aynı ayına göre ihracat %2,6 arttı, ithalat %15 azaldı.

 

ENFLASYON NİSAN'DA BEKLENTİNİN ALTINDA GERÇEKLEŞTİ


Enflasyon Nisan'da aylık % 1.69 artarken, yıllık bazda % 19.50 oldu

TÜFE Nisan'da aylık % 1,69 artarken, yıllık bazda % 19,50 oldu

Beklenti aylık enflasyonun % 2,3'e, yıllık enflasyonun % 20,2'ye yükselmesiydi. Çekirdek TÜFE % 17,53'ten % 16,30'a geriledi.

ÜFE ise Nisan'da aylık % 2,98, yıllık % 30,12 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, nisan ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 19,39, yurt içi üretici fiyatları yüzde 32,24 arttı. Geçen yılın aralık ayına göre de tüketici fiyatları yüzde 4, yurt içi üretici fiyatları yüzde 5,18 yükseldi.
TÜFE, nisanda mart ayına göre yüzde 1,69, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,50 artış kaydetti. Yİ-ÜFE de marta göre yüzde 2,98, Nisan 2018'e kıyasla da yüzde 30,12 arttı.

 

MERKEZ BANKASI ALTIN SWAP İŞLEMLERİNE BAŞLAYACAK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bünyesinde TL karşılığı altın swap piyasası açılacak. Bankacılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre Merkez Bankası bünyesinde TL karşılığı altın swap piyasası açılacak. Piyasada işlemler 6 Mayıs'ta başlayacak.
Merkez Bankası swap işleminde bankalardan altın alıp yerine TL sağlayacak. İşlemler 1 hafta vade ile gerçekleştirilecek. Vadenin resmi tatile gelmesi durumunda 2 hafta vadeli işlem yapılacak.
TL karşılığı altın swap piyasası işlemleri, diğer Döviz ve efektif piyasası işlemlerinden bağımsız olarak kendi içinde netleştirilecek. Altın swap piyasasından vadesi gelmemiş toplam altın swap alımı miktarı 100 ton (yaklaşık 4,1 milyar dolar dolar karşılığı) olarak belirlendi.

 

TÜTÜN ÜRÜNLERİNDEKİ ASGARİ MAKTU TUTARI, CEP TELEFONLARINDA ÖTV ORANI VE HURDA TEŞVİKİ KAPSAMINDAKİ ARAÇLARIN MATRAHINDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ

Resmi Gazete'de Çarşamba günü yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile tütün ürünlerindeki asgari maktu tutarı, cep telefonlarında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı ile hurda teşviki kapsamındaki araçların matrahında değişikliğe gidildi.

30/04/2019 tarihli ve 1013 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'na göre sigara başına asgari maktu vergi 0.2679 TL oldu. ÖTV'de yılbaşında yapılan düzenleme ile tütün ürünlerinde vergi oranı yüzde 63'ten  yüzde 67’ye çıkarılmıştı.
Sigarada asgari maktu vergi yeniden artırıldı
Ocak ayında sıfırlanan sigaradan alınan asgari maktu vergi yeniden artırıldı. 1 Ocak’ta yapılan düzenlemeyle sigaradan alınan asgari maktu vergi, sigara başına 0.28 TL'den sıfıra indirilmişti. Resmi Gazete’de bugün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile sigara başına asgari maktu vergi 0.2679 TL olarak belirlendi. 
Sigaradan iki tür vergi alınıyor. Biri oransal diğeri asgari maktu vergi. Yılbaşında yapılan düzenleme ile oransal vergi yüzde 63'ten  yüzde 67’ye çıkarılmıştı. Böylece pahalı sigaralardaki toplam vergi yükü artarak, bir paket sigara fiyatının yüzde 86’sına yükselmişti. Yani yeni vergi oranlarıyla; 11 liralık bir paket sigaranın 9 lira 50 kuruşu vergi olmuştu.
Aynı düzenlemeyle paket başına 5.60 TL'ye karşılık gelen asgari maktu vergi sıfırlanmıştı. Bunun fiyatı düşük olan sigaralarda indirime yol açacağı öngörülmüştü. Yapılan yeni düzenleme ile paket başına asgari 5.36 TL tutarında ÖTV alınacak. Bu adım ucuz sigaralarda fiyat indiriminin önünü kapatacak.

Cep telefonlarında ÖTV oranı yükseldi

Cep telefonlarından alınan özel tüketim vergisinde (ÖTV) değişikliğe gidildi. Tüm telefonlarda yüzde 25 olan ÖTV oranı, vergi matrahı 640 TL ile bin 500 TL arasında olanlarda yüzde 40’a, matrahı 1500 TL’yi aşanlarda yüzde 50’ye çıkartıldı.


ÖTV'de hurda indirimi kriterleri değiştirildi

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile aracını hurdaya çıkartıp yeni araç alanlara uygulanan 10 bin liraya kadar ÖTV indiriminde kriterler yeniden belirlendi. Matrahı 46 bin lirayı aşmayan araçlar için uygulanan 10 bin liralık ÖTV indirimi, yeni düzenleme ile matrahı 70 bin lirayı aşmayan araçlara uygulanacak.
Sekiz bin lira ÖTV indirimi daha önce matrahı 46-80 bin lira arasındaki araçlar için uygulanırken, yeni düzenlemeyle matrahı 70 bin ile 120 bin lira arasındaki araçları alanlar bu indirimden yararlanabilecek.

Matrahı 80 bin lirayı aşan araçlarda uygulanan 3 bin liralık ÖTV indirimi ise artık matrahı 120 bin lirayı aşan araçlarda uygulanacak.

 

FITCH TÜRKİYE'NİN NOTUNU DEĞİŞTİRMEDİ, GÖRÜNÜM NEGATİF

Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu değiştirmeyerek BB olarak tuttu, görününüm negatif

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu değiştirmeyerek BB olarak korudu, görününümü negatif olarak teyit etti.
Fitch'ten yapılan açıklamada, kredi notu ve görünümünün zayıf dış finansmanı, büyük çaplı dış finansman ihtiyacını işaret ettiği, düşük seviyedeki uluslararası rezervleri, yüksek net dış borcu, yüksek enflasyonu, ekonomik volatiliteyi ve siyasi ve jeopolitik riskleri yansıttığı kaydedildi.
Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, "Türkiye’nin reytingi ve negatif not görünümünü, zayıf dış finansmanını, geniş dış açık finansman gereksinimini, düşük döviz rezervlerini, yüksek net dış borcunu, yüksek enflasyonunu, ekonomik oynaklık geçmişini ve politik ve jeopolitik risklerini yansıtıyor." ifadesine yer verildi.

Yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altında 

Fitch son olarak 15 Aralık'ta yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin kredi notu ve görünümde herhangi bir değişikliğe gitmemişti. Ancak 13 Temmuz 2018'de BB+'dan BB seviyesine indirmişti. Bu seviye Fitch değerlendirmesine göre yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altında bulunuyor.

 

FED FAİZ DEĞİŞTİRMEDİ, "SABIRLI" DURUŞUNU TEKRARLADI

Fed politika faizinde değişikliğe gitmeyerek federal fonlama oranını yüzde 2.25 - yüzde 2.5 aralığında sabit bıraktı. IOER'i yüzde 2.40'tan yüzde 2.35'e düşürdü
Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Washington'daki iki günlük politika toplantısının ardından politika faizinde değişikliğe gitmedi. Karar 10 - 0 oyla alındı.
Buna göre federal fonlama oranı yüzde 2.25 - yüzde 2.50 aralığında kaldı. Büyük ölçüde beklenti faiz değişikliği olmaması yönündeydi.