Advertisement

1960’lı yıllarda Almanya’ya gidip biraz dünya malı edinen gurbetçilerin Alman toplumu ile ilgili genel yaklaşımları şöyle olurdu: “Almanlar çok disiplinli, biz onlar kadar disiplinli olsak, dünyayı yerinden oynatırız!”

Doğru.  Ancak eksik…

Eksiği şu: Alman toplumunun disiplinli ve düzenli oluşu sadece fabrika girişlerinde geç kart basmayı cezalandıran, molalardan geç dönen, izin gaspı yapan, hiyerarşik (aşama sıralı) yöneticileri hiçe sayan mavi/beyaz/gri yakalı çalışanları cezalandıran bir evrenden ibaret değildir. Ondan daha büyük, mikrocosmos vardır yukarda ve dışarıda (sokakta)

Örneğin; sokağa tükürmeyiniz, verginizi zamanında yatırınız, fahiş fiyatla ürün satmayınız, yerlere çöp atmayınız, sigara izmaritlerinizi savurmayınız, aile fertlerinize şiddet uygulamayınız, trafik kurallarına uyunuz” gibi onlarca “yaptırımla desteklenmiş normlar bütünü” vardır, “Alman Disiplini” içinde.

Trafik üzerinden gidelim mi “Alman Disiplini”ni “Türk Toplumu”na uyarlamaya?

Mesela, kırmızı ışık ihlali yapan araçlara “paraya çevrilemez ve ertelenemez” kısa süreli 45 gün/3 ay arası hapis cezası verilebilse;

Otoyol ve çevreyollarda “arıza şeridi ihlali” yapanlara mobeseler aracılığıyla trafik polisinin devreye girmesine gereksinim duyulmadan “otomatik para cezası” yazılabilse ve 3. tekrar durumunda kısa süreli hapis cezası verilebilse;

Mobeseler yaygınlaştırılarak trafik polisleri ile vatandaşların kural ihlalleri durumunda iletişimi tamamen kesilebilse;

(İstanbul için söylüyorum) Hem trafik akışı hızlanır ve rahatlar, hem de trafik cezalarının ruhsat arasına “kazara bırakılmış” birkaç yüz TL’lik banknotlarla rüşvete dönüştürülmesi engellenir. Sabah saatlerinde köprülerdeki trafiğin neden tıkandığına lütfen dikkat edin.

Trafik akıyor… Akıyor… Akıyor… Ne zamana kadar? Arıza şeridi ihlali yaparken uzaktan polis araçlarının siluetini gören araçların ansızın en sağdan, en sol şeride kaçması ve trafik polislerinin de “avı yakalamak” için araçların arasına girip trafiği kesmesi sonucu, arka taraf şişiyor, şişiyor, şişerek tıkanıyor…

Çözüm: Mobese takibi, plakaya otomatik ceza uygulaması.

İnsansız Trafik Polisi(İTP)…

Başka?

Başka önlemler de var. Örneğin; Alman disiplini içinde yer almayan ancak “net” çözüme katkı sağlayıcı önlemler dizisi hayata geçirebilir.

Birkaç cümle ile izah edelim:

Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü, Marmaray geçiş ücretleri, bugünkü fiyatlarından yüzde 40 ucuzlatılabilirse, hem sözkonusu hatların “geçiş debisi” artar, hem de amortisman süreleri öngörülen zamandan daha önceye çekilir.

Almanlar “disiplinli değil”; biz “vurdumduymaz ve aymazız