Advertisement

Piyasalar, geçen hafta biraz toparlanmasına rağmen, Mart ayına Çin büyüme hedeflerinde gerileme, AB bölgesinde devam eden borç krizi ile macro ekonomik verilerin olumsuza dönüştüğü bir ortamda başladı. Yılın ilk iki ayında kesintisiz yükselen sermaye piyasası endeksleri aşırı yüksek seviyede düzeltme sinyalleri veriyor. Emtia piyasalarında ise Çin ekonomik verileri ile geniş tabanlı bir düzeltme endişesini artırıyor. Spot emtia endeksi 2.5 ayın zirvesinde ve teknik olarak aşırı pahalı bölgeden daha düşük seviyelerde denge aramak üzere bahane arıyor.
 


Jeo-politik gelişmeler. Emtia fiyatında sık sık düzeltmeler gereklidir ve yeniden zirve (yada yeni dip) için doğal süreç olarak görülür. 110 dolara yükseldikten sonra (WTI) 6 dolar/varil değer kaybeden petrol fiyatının (WTI) yeniden yükselmek için güç topladığı düşünülebilir. Zira, önemli destek seviyeleri altın sarkamadı. Diğer emtia fiyatlarından farklı olarak petrol jeo-politik kaygılar sebebiyle (İran-İsrail-ABD) oldukça oynak (volatil) seyrediyor. İran’ın teftiş için kapılarını ‘Uluslararası Enerji Komisyonu’na açması gerginliği biraz düşürmekle birlikte 6 dolar/varil gerilemenin endişe primini tamamen sıyırdığını düşünmek için henüz erken. Yaz ortasında yürürlüğe girecek olan ambargo hala belirsizlik ve arz yönlü tehdit olarak enerji piyasalarını destekliyor. Yunanistan’da özel sektörün ‘Tahvil Swap’larına katılım oranı bu ülkenin doğrudan iflas olasılığını kaldırmış görünüyor. Şimdi, yatırımcılar ISDA (International Swap Dealers Association) anlaşmalarına odaklanırlar. ABD’de ise tarım dışı isdihdam rakamlarının piyasa beklentisi üzerinde açıklanması petrol fiyatında sert düşüşü frenledi. Yani, jeo-politik gelişmeler petrol fiyatı için 100 dolar/varil üzerinde şimdilik taban oluşturmuş görünüyor.

Piyasa gelişmeleri. WTI-Brent arasında fark (spread) brent petrol temel verileri açısından bir hayli bilgi veriyor. İki petrol fiyatı arsındaki fark son günlerde tekrar açılmaya başladı ve Cuma günü 18.86 dolar/varil’e yükseldi. Bir yanda ABD Enerji Bakanlığının (DOE) Cushing-Oklahoma stoklarının Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktığını açıklaması (NYMEX vadeli kontrat fiyatı için referans bölge) öte yanda İran petrolünün arz perspektifi (görüngesi) ve AB’de Almanyanın başı çektiği ekonomik verilerin iyleşmesi talep perspektifi açısından Brent petrolü destekliyor.

Teknik olarak, 103-104 direnci üzerinde 110.55 dolar/varile yükselen WTI petrolü için 2011 yılının zirvesi 114.83 gerçekçi bir beklenti oluşturdu. Nitekim, petrol fiyatının 103-104 aralığı artık önemli bir direnç olarak davranıyor. Bu seviye üzerinde volatil seyir izleyen petrol fiyatının 07 Mart tarihinde 104.48 dolar/varile kadar sarktıkdan sonra tekrar 110.83 zirvesine tırmanması bu aralığın (103-104) önemini teyid ediyor.

Aşağı yönde bir değerlendirme için 104.48 kısa dönem desteğinin kırılması ile beklentilerde olumsuz yöne eğilimi başlatır. Göreceli güç endeksi (RSI) ile petrol fiyatı arasında dikkat edilmesi gereken bir ıraksama (divergence) oluştu. 104.48 altında bu ıraksama daha etkili olacak ve petrol fiyatını daha düşük seviyelere taşıyacaktır. Yükselme momentum’unun azaldığı  ve fonların net uzun pozisyonlarının 17 yılın en yüksek seviyesinde olduğu düşünülürse, destek aralığının (104.48-103.37) önemi daha da artar. Bu tür aşırılıklar her zaman normalleşmeye eğilimlidir. Önümüzdeki haftalarda petrol fiyatı aşırı oynak davranabilir, şimdilik kenarda beklemek en akıllı davranış olur.

Altın piyasasında ne oluyor?

Altın fiyatında 29 Şubat günü 100 dolar düşüş ardından yeni satış dalgalarının tetiklememesinin iyi olmakla birlikte teknik olarak hasar oluştuğunu önceki hafta belirtmiştim. Özellikle, 1680-1700 destek aralığının önemli direnç oluşturduğunu ve kısa vade için yön tayin edici seviye olarak da belirlemiştim. Bu süreç, yani kısa vade yön “bear-bull” dalaşında hala net değil ve uzlaşılmış görünmüyor. Hafta içinde iki kez 1680 dolar/ons altına sarkan altın fiyatı, petrol ve jeo-politik verilerin öne çıkartılmasıyla destek arayışında ve  1700 dolar/ons seviyesi üzerinde güç toplamaya çalışıyor. Özellikle, Cuma günü isdihdam rakamları ile 1678 dolara kadar gerileyen altın fiyatı, Fitch tarafından Yunanistan kredi notunun düşürülmesi ve İsrailin Iran’a müdahale söylentisi ile bir kaç dakika içinde 25 dolar yükselerek bull kampına ohh.. dedirten 1700 dolar üzerinde (1711.50 dolar/ons) kapattı. Altın piyasasında yükselme trendinin yeniden ray’a oturması için destekleyici pozitif verilerin devam etmesi  ve bull kampındaki yatırımcıların altın fiyatını 1763 dolar/ons direnci üzerinde taşımaları gerekir. Şimdilik zor bir çaba olarak görünüyor.
Bear kampında olanlar henüz havlu atmadılar ve tekrar 1680-1700 destek bandı altında kapanış hedefliyorlar. Dolar endeksinde kısa dönem düzeltme tamamlanmış ve yükselme trendi için koşullar yerli yerinde görünüyor. Nitekim, geniş tabanlı ‘Russell 2000’ Endeksi yanısıra  ‘Dow Transportation’ (ulaştırma) Endeksi, yükselme trendini kırdılar ve öncü gösterge olarak, S&P, Nasdaq ve Dow Jones endekslerini tehdit ediyorlar. Böyle dönemlerde altın fiyatı da doğal olarak aşağı eğilimli bir ivme kazanır. Cuma günü gözlenen sıçramalar kalıcı bir dip oluşumu için güven vermiyor.


 
Sanırım, bu hafta altın fiyatını etkileyecek pozitif yada negatif (karşıt) veriler aşırı oynaklığın devam ettirecek. Geçen haftanın oynaklığın sebep olduğu kısa dönem destek ve dirençlerin test edilmesi yada zorlanması henüz yön konusunda net (konsensus) bir eğilim oluşturamadı, dolayısıyla, aşağı yönde (1680 altında) sağlıklı bir düzeltme olasılığı hala devam ediyor. Bir-iki ay boyunca altın fiyatında kalıcı bir dip oluşumunun gözlenmesi ve bu dip seviyesinin geride kaldığını ifade edecek şekilde manifesto edilinceye kadar altın fiyatında düzeltme sürecine devam edileceğini düşünüyorum.