Tahvil piyasaları, S&P 500 ve altın
Son iki haftadan bu yana FED’in 3.tur kolay para politikasını askıya alabileceği beklentileri ile kısa vadeli para piyasalarında hareketlilik başladı. FED gecelik faiz oranları üzerine yazılı vadeli kontratlar (FFR) ve üç aylık eurodollar vadeli (EU) kontratlarının yükselmesiyle birlikte tezgahüstü forward OIS (Overnight Index Swaps) fiyatlarıda yükseliyor. FED’in ekonomik değerlendirmesi ardından başlayan bu hareketlilik 10 yıllık “ABD gösterge tahvil (T-Notes) getirilerinin % 2 altında olduğu günleri geride mi bırakıyor?” sorusunu da beraberinde getiriyor. Geçen yaz aylarından bu yana ortalama % 2 altında seyreden 10 yıllık gösterge tahvil faiz oranları geçen iki hafta içinde %2.35’e kadar tırmandı. Piyasalar, iyileşmekte olan ekonomiler ve yüksek petrol fiyatının enflasyon rakamlarına yansıyacağı beklentisini satın alıyor olsa gerek. Nitekim, Avrupa birliğinde en kötüsünün geride kaldığı ve ABD’de sürdürülebilir iyileşmenini öne çıktığı görüşü ile güven enstrümanlarına talep azalıyor. Ancak, küresel ekonomilerde hala birçok problemin olduğu ve endişelerin devam edeceği açık, dolayısıyla, uzun vade tahvil getirilerinin yükselmeye devam etmesi için henüz erken.
Operation Twist: Zaten, para basmak yerine kısa vadeli kağıtları satarak edinilen nakit ile uzun vadeli kağıtların satın alındığı (operation twist) program devam ediyor (2 yıılık T-Notes satıp 30 yıllık T-Bonds satın almak). FED’in 400 milyarlık bu operasyonu ile borçlanma faizlerinde yükselmeyi frenlemek için daha 3.5 ay vakti var. Elbette, Çin ekonomisindeki yavaşlama yada yeni bir AB krizi, İran ile savaş ve petrol fiyatında sıçrama 10 yıllık hazine kağıtlarında getiriyi % 2 altına kolayca çekebileceği unutulmamalıdır. Buna rağmen, ekonomik koşulların beklenmedik bir şekilde kötüleşmesi durumunda FED, her an 3.tur para arz opsiyonunu (QE3) gündeme getirebilir.
E-MINI S&P 500 ENDEKSİ
FED’in iyimser ekonomik değerlendirmesi; hisse senedi piyasalarında önce, faiz oranlarının 2014 yılını beklemeden yükselebileceği ama daha önemlisi 3.tur kolay para politikasından vazgeçebileceği mesajını veriyor. Bunun ne kadar gerçekçi göreceğiz. Bu gelişmeler çerçevesinde doğal olarak S&P500 Endeks’i aşırı yüksek seviyede olmasına rağmen bankacılık sektörünün liderliğinde ivmesini artırarak 3-3/4 yılın zirvesine ulaştı. Çeşitli ekonomik verilerin (perakende satışları/otomobil satışları/ isdihdam verileri vs..) iyileşmesi yanısıra FED’in bankalar stress testine göre, 19 önde gelen bankanın 15’nin resesyon koşullarında dahi sermaye yapılarının bozulmayacağının açıklanması doping etkisi yaptı. Beş haftadır yükselen hisse senedi endeksleri ile ters yönde hareket eden ve korku endeksi olarak bilinen ‘VIX endeks’i ise bu ortamda beş yılın en düşük seviyesine (13.99) kadar geriledi. Bankacılık sektörününü başı çektiği ralli ve ardından teknoloji hisselerinin performansı temettü artışlarından kaynaklanıyor. Genel olarak bu tür özel şirketler, istikrarlı temmettü dağıtan kamu şirketlerine (utilities) kıyasla, daha düşük temettü dağıtırlar.
Teknik olarak S&P500 sürpriz bir şekilde yeni zirve yaptı. Faiz oranlarının yükseldiği ortamda hisse senetlerine rotasyon daha cazip. Ancak S&P500 deki bu yükselişe düşük işlem hacmi eşlik ediyor ve momentum trader’lar açık pozisyonu olan yatırımcıları köşeye sıkıştırıyorlar (Short Squeeze). İyimserliğin (bullishness) had safhada olması da genel olarak piyasalarda satışları tetikler. Şimdilik momentum ile piyasalarda direnç seviyesi 1417 endeks puan olarak görülüyor. Bu seviye aşılamazsa (Stokastik aşırı yüksek!) 1350 seviyesine gerileme makul görünüyor.
Altın düzeltmeye devam ediyor
FED’in ekonomiyi olumlu değerlendirmesi ve kolay para politikasını askıya alması önemli para birimlerinden oluşan sepete karşı dolar endeksini güçlendirirken, altın yatırımına iştahı azaltıyor. Bu gelişme kolay para politikasının devamı (enflasyon) için ipuçları bekleyen altın yatırımcılarına bir süre için hayal kırıklığı. Altın fiyatı iki ayın en düşük seviyesinde 200 günlük hareketli ortalaması altında, sıkıntılı bir alanda direniyor. Altına dayalı kağıt enstrümanlarında (ETF, SPDR) sıkıntı olmamakla birlikte son takas rakamlarında (CFTC) yatırım fonlarının ralli konusunda pozisyonlarının azaldığı ve yükselme yönünde beklentilerinin törpülendiği görülüyor. Dünyanın en fazla külçe altın ithalatı yapan Hindistan’ın 2. defa ithalata getirdiği vergi’de altın fiyatını olumsuz etkiliyor.
Teknik olarak, 29 Şubat tarihinde 1706.70 dolar/ons seviyesi düşme trendinini engellenmesi için önemli bir destek rolünü üstlenmişti, kırılması ardından 1663.4 dolar/ons desteğinin de geçilmesi ile düşme trendi teyid edildi. Zaten, daha önce de belirttiğim altın fiyatı ve göreceli güç endeksi (RSI) arasındaki uyumsuzluk, ıraksama (Bearish Divergence) net olarak satış sinyali veriyordu. Altın fiyatı 200 günlük hareketli ortalamalarının altında seyrediyor, artık düzeltme süreci tam hızıyla güncel ve devam ediyor. Teknik hedef % 61.8 Fibo desteği 1620 dolar/ons. Elbette bu seviye altında geçen yıl görülen 1523 dolar/ons göz ardı edilemez. Altın fiyatı bu desteklerine varır ya da varmaz bir yana ama önemli olan bu düzeltmeyle birlikte bazıları için risk/getiri açısından son derece makul hatta mükemmel satın alma fırsatları getirecektir.
Şimdilik net bir şekilde görülen düzeltmenin sonlanması ve satın almak için risk/getiri beklentisinin makul olacağı bir sinyal herhalde momentum da ‘bullish divergence’ gözlenmesi olmalıdır. Altın fiyatında yeniden yükselme sürecinini başlaması için 1682.8 dolar/ons, tercihen 1706-1714 dolar/ons seviyesinin yukarı yönde aşılması gerekir.