Borsalar ve altın
Avrupa Birliğinde liderlerinin İspanyol bankalarını kurtarmak üzere hafta sonuna doğru sürpriz bir şekilde uzlaşmaları piyasalarda iyimserliği ve risk alma eğilimini de beraberinde getirdi. İspanya ve İtalya 10 yıllık tahvil borçlanma fiyatı gerileyip daha istikrarlı şekilde işlem görmeye başladı. Avrupa birliğinde işlerin iyiye gideceği beklentisi petrol talebini de körükler diye zaten bir hayli gerilemiş olan petrol fiyatı da dramatik bir şekilde yükseldi. Hisse senetleri ise geniş çaplı küresel katılımla gelişmelere olumlu tepki vererek partiyi başlattılar. S&P 500 endeksi 2.yarı’nın son işlem günü 1357 seviyesindeki önemli direncini 2. kez test ediyor. Yani, ay sonu, 2.çeyrek sonu ve ilk yarı sonu itibarı ile hem emtia fiyatlarında hemde sermaye piyasalarında savunmasız yakalanan açık pozisyonların (kısa) kapatılma süreci tetiklenmiş görünüyor. Ama bir günlük dramatik ralli ile uzun süreli yapısal problemlerin çözüleceği ve bundan sonra işlerin düzeleceği beklentisi oluşur mu?. Bilindiği gibi, Avrupa Birliği’nin problemleri yüzeysel değil, derin ve yapısal. Maliye, para birliği yanısıra politik birlikde gerekiyor. Sadece ekonomik birlikteliğin getirdiği problemler kuruluşundan bu yana zaten sistemdeydi ve ancak küresel kriz ile yüzeye çıktı. Kriz başından bu yana geçmişde yapılan toplantı ve çözüm arayışlarının yüzeysel, palyatif veya içeriksiz olduğunu biliyoruz. Nitekim, krizin yüzeye çıkmasından bu yana 19 toplantı sonrasında yapılanların piyasalara etkisi bir kaç seans ötesine ulaşamamış, çözüm bir sonraki toplantıya yada problemlerin halı altına süpürülmesinden öteye geçememişti. Ama geçen hafta toplantı sonrasında, piyasalara da bakılırsa, bankaların toparlanması adına doğru yönde bir adım atılmış gibi görülüyor. Tabi ki gerçek turnusol testi İspanya ve İtalya’nın 10 yıllık tahvillerinde gözlenecek. Genel olarak yükselen ve aşırı oynaklık gösteren hazine borçlanma enstrümanları biraz istikrarlı işlem görmeye ve borçlanma faizlerinin düşmeye başladığının gözlenmesiyle iyimserliğin kalıcı olması söz konusu olabilir.
S&P 500 endeksi (Dow Jones ve diğerleri), gerek faiz oranlarının düşük olması (FFR) gerek hisse senetleri temmettü getirilerinin şirket tahvil getirilerinden yüksek olması ile desteklenmelerine rağmen, son aylarda Avrupa Birliğindeki olumsuzlukların öne çıkması ve FED’in olumsuz ekonomik değerlendirmeleri ile 1300 endeks puana geriledi ve beklentiler daha da aşağı seviyelerdeydi. Opsiyon piyasalarında da yatırımcılar sigorta amaçlı faaliyetlerini artırmışlardı. Portföy yöneticilerinin olası bir düşmeye karşı korunma yöntemleri doğrudan satım opsiyonları (put) satın almak şeklindedir. Nitekim %10’luk bir düşmeyi sigorta eden bu satım opsiyonlarının fiyatı %10’luk yükselmeyi sigorta eden (kısa pozisyonlar için) alım opsiyonlarından (call) çok daha pahalı işlem görüyorlar, yani satış yönünde endişeler ve satım opsiyonlarına daha fazla talep var. Bu durumun, Cuma günün seansında piyasalardaki coşkuyu paylaşmadığını ve satım opsiyon fiyatlarının daha da arttığını görüyorum.
FED’in kolay para politikasına geçmek için acele etmeyişi ve ABD ekonomisinde zayıflama beklentileri ile şirket karlılıkları beklentiler bu sezon endişeli görülüyor. P.Gamble, P.Morris vb. gibi ağır toplar karlılık beklentilerini sürekli aşağı yönde revize ediyorlar.
Teknik olarak hafta sonu momentumu bu hafta devam edebilir. Temmuz ayının ilk iki haftasının genel olarak yılın geri kalan kısmı için yön tayin edici olduğu söylenir. Göreceğiz.
S&P500 Cuma günü yukarı yönlü hareketi ile ters yönde H&S formasyonun oluşturmuş görülüyor. Genel olarak bu formasyonun seyri, önce, kısa dönem göstergeleri (RSI@93) rahatlatmak için ‘Neck-line’ seviyesine (1340) geri dönüp ardından hedef seviyeye (1420) yükselmesi şeklindedir. 1262 dip seviyesinden–‘Neck-line’ 1340 seviyesi 78 puan, eğer H&S formasyonu devam ederse hedef 1340 + 78 = 1418, ki bu seviye zaten Mart 27 zirvesi (1419) önemli bir direnç olarak görülüyor.
Sonuç olarak, teknik resim iyileşmekle birlikte temel veriler ve opsiyon fiyatlamaları bu resim ile uyuşmuyor. Herhalde, her zaman olduğu gibi, kısa vadede teknik resim, uzun vadede temel veriler ve akıllı para yön tayin edici olacaktır.
ALTIN.
Altın fiyatı Cuma gününün çoşkusu ile kısa dönem direncine doğru (1629 dolar/ons) toparlayabilir. Ancak, altın üreticilerinin hisse senetlerinde maalesef benzer çoşku gözlenmiyor. Yatırım fonu olarak bu şirketlerin performansını izleyen GDX endeksinde (Market Vektor Gold Mining ETF) düşüş trendi devam ediyor. Zayıf toparlama tepki çıkışı (ralli) olarak görülüyor.
GDX Endeksi her zaman altın fiyatının öncü göstergesi olarak davranır. Yükseldiği zaman altın fiyatının da yukarı çeker, düştüğü zamanda aşağı. Ancak, grafiğe bakılırsa, son aylarda GDX Endeksi’nin sert düşüşüne rağmen altın fiyatını aşağı çekmekde zorlandığı görülüyor. (Herhalde altının sadece arz/talep denklemi dışında faktörlerden etkilenmesi). Altın fiyatının önü açılması ve yükselme trendinin yeniden başlaması için GDX Endeksinin 46-48 aralığındaki önemli direnç seviyesini aşması gerekir.