Bloomberght

S&P 500 ve altın

Giriş: 24 Eylül 2012, Pazartesi 10:12
Güncelleme: 24 Eylül 2012, Pazartesi 10:19

Geçen haftanın birçok ekonomik olumsuz verileri piyasalarda yeniden olumsuz beklentileri destekliyor. Çin ekonomisi 11 ay daralıyor, Japon ihracat rakamları düşüyor, AB’de üretim rakamları 39 ayın dibinde, ABD’de işsizlik başvuruları CPI artıyor. Büyüme endişeleri ve güven arayışı doları destekleyince birçok emtia dahil sermaye piyasaları öne çıkan ekonomik verilerle baskı altında. Bu günlerde, Trader’lar FED ve diğer bankaların uzun vadeli piyasa desteğini arka plana itip bir süre ekonomik zayıflığı bahane edeceklerdir.

Piyasalarda, ABD ekonomik verilerinin ne kadar önemsendiğini ve yön tayin ettiğini biliyoruz ama bu günlerde ABD dışında küresel ekonomik veriler öne çıkabilir. Hafta boyunca, elbette piyasalar ABD’de Case-Shiller konut fiyatları anketi ve tüketici güven endeksine tepki göstereceklerdir ama Alman İFO endeksi (24 Eylül) ve Çin PMI rakamları (26 Eylül) daha baskın olabilir. Geçen haftanın olumlu gelişmelerinin emtia ve sermaye piyasalarında fiyata yansıdığı ve çerçevede birkaç hafta boyunca aşağı yönlü baskının öne çıkacağını sanıyorum.

-S&P 500

Her tür parasal genişleme yapıldı. Kısa vadede boğalar nereden yardım alacak?

Küresel ekonomilerde yavaşlama belirtileri artıyor.

ABD seçim git-gel’leri piyaslarda oynaklığı artıracak.

FED’in açık uçlu parasal genişleme desteği ile ekonomiyi eninde sonunda canlandıracağı beklentisinden beslenen boğalar kontrolü henüz elden bırakmadılar. Ancak, FED dahil diğer birkaç önemli merkez bankalarının yeniden yeni parasal genişleme politikalarını ilan etmesi ardından artık, piyasaların küresel ekonomik verilere göre hareket etme zamanı geldi. Zira olumlu gelişmelerin geçen hafta fiyatlara yansıdığı düşünülüyor. Belki, Çin’in parasal genişleme atağı ile sürpriz yapması yada ABD’de mali uçurum sorununun geçiştirilmesi borsaların tekrar yukarı yönlü heyecanını artırabilir ama küresel yavaşlama endişeleri, ABD seçimlerinde belirsizlik ve mali politika problemlerinin neredeyse çözümsüzlüğü eylül sonu/ekim başı sert satışlar için borsa zeminini kaygınlaştırabilir. Zaten Ekim ayı’nın borsalarda tarihi olarak endişe yaratması ve ultra kritik ABD seçimleri öncesinde eli zayıf olan boğaları kenara çekebilir.

Teknik olarak, S&P 500 endeksi Mayıs başından bu yana tanımlı bir yükselme trendi içinde hareket ediyor. Klasik dirençlerde sat, desteklerde al senaryosu. Ağustos ayında QE3 ile birlikte 1474 direncine kadar (14 Eylül) yükseldi. Bu süreçde hedge amaçlı açık pozisyon taşıyan kurumsal yatırımcıların (ticariler) kısa pozisyonlarını bir önceki haftaya kıyasla önemli miktarda (61,193 kontrat) kapattığını görüyoruz (Bkz.Tablo). Yatırım fonlarında da satın alma faaliyetleri ile 13,726 kontrat uzun pozisyon eklemişler. Toplam uzun pozisyon sayısı e-Mini S&P işlemlerini yoğun bir şekilde yapan küçük spekülatörlerin 74919 kontrat satışlarıyla karşılanmış.

CFTC

Herhalde akıllı para olarak kurumsal yatırımcıların açık pozisyon kapatması yukarı yönlü beklentilerinin devam ettiğini gösteriyor ama bu hafta pozisyon rakamları değişebilir. FED kararı ile birlikte 60 puan yükselen e-Mini S&P hala yükselme eğilimli (bullish) olmasına rağmen kısa vade sıkıntıların bu hafta öne çıkması endeks’de yüksek seviyeyi sindirme, soluklanma vs. beklentileri ile (1500 den önce 1400 endeks puan’a doğru) düzeltme yapabilir. Tam anlamıyla boğa piyasasına dönüştürülen endeksler için düzeltmenin ne kadar derin olacağını kestirmek zor olmakla birlikte 1400 altına gerilemedikçe bullish senaryosu değişmeyecektir.

Seçim sonuçlarının ötesine uzanan, örneğin Aralık vadeli S&P 500 put opsiyonlarının satın alınması akıllı para işi gibi görünüyor. Rekor seviyede olan e-Mini S&P kontratlarında alım opsiyonlarının fiyatı satım opsiyonlarından (satım opsiyonları rekor düşük seviyelerde) daha yüksek olmasına rağmen Makul bir strateji, Aralık vadeli e-Mini S&P satın opsiyonlarının (put) satın alınması yada daha düşük maliyetli spread satılması kısa dönem düzeltme için stresi olmayan kazançlı bir strateji olarak görünüyor.

-Altın

COMEX altın fiyatı 6 ayın zirvesinde istikrarlı ve yukarı yönlü eğilimi devam ediyor. Teknik resim hala olumlu ve 1800 doları denemek ister gibi işlem görüyor. Trader’lar, Çin’den olumsuz ekonomik verilerin devam etmesiyle bu ülkenin de parasal genişleme törenine katılacağı ve altın fiyatını destekleyeceğini düşünüyorlar. Diğer emtia fiyatları biraz gerilerken altın fiyatı etkilenmiyor. Ancak, kısa sürede güçlü yükselme ardından, 1800 dolar psikolojik direnç düzeltmeyi tetikleyecek makul bir seviye olabilir. Geçen hafta bahsettiğim momentum trader’ların etkisi azalmaya başladı. Ayrıca, Eylül sonu 3.çeyrek sonu yöneticilerin kazançlı bir çeyreği geride bırakma istemleri ile altın pozisyonlarını kapatma ve fiyatları baskı altına alma riski oluşturuyor. Ay sonuna kadar 1800 üzerine tırmanamayan altın çeyrek sonu baskısıyla düşebilir. Ama öncesinde en büyük tehdit doların toparlanmaya başlamasından gelecektir. Dolar bir hayli zayıfladıkdan sonra bu günlerde dip oluşturma ve yükselme eğilimi gösteriyor. Başarması halinde, kısa süreli de olsa altın ve diğer emtia fiyatlarını olumsuz etkileyecektir.