Advertisement

ABD politik dramı geçici olarak atlatıldı. Washington’da bütçe ve borç tavanı tartışmalarının son dakika uzlaşısı ardından piyasalar için iyi yada kötü demek biraz zor. Zira, her zaman olduğu gibi problemi çözmek yerine halı altına süpürüp birkaç ay için ertelediler. Hisse senedi endeksleri ve bir grup emtia piyasalarında risk alma eğilimi artarken, altın, bakır ve petrol piyasaları erteleme kararını olumsuz algıladılar. Nitekim, piyasalarda yeniden belirsizlik süreci başladı. Oysa, Çin’de açıklanan büyüme ve olumlu ekonomik veriler, küresel kolay para politikalarının devam etmesi ile oluşacak iyimserlik maalesef Washington’un erteleme belirsizliği gölgesinde arka plana itilmiş görünüyor.

S&P500 ve benzeri endeksler her tür kolay para politikasını boğa saldırısı olarak gördüğünden yerçekimini inkar edercesine yükselmiş olan bu piyasalarda artık kolay para kazanılmış görünüyor. Bundan sonrası zor. Şimdi teknik olarak birçok olumsuz (bearish) ipuçları en azından kısa vade için yoğun bir kar realizasyonu sürecini tetikleyebilir. Borsaların gerilemesi ile oluşan para çıkışı altın, gümüş gibi emtia piyasalarına dönebilir. Emtia piyasalarında boğaların gözlerini S&P500 grafiğine diktiklerini ve avuçlarını kaşıdıklarını sanıyorum.


 

S&P500

ABD Kongre ve Obama’nın uzlaşma kararı (erteleme) ardından S&P500 endeksi güçlü bir ralli ve yeni zirve denemesi yaptı. Elbette, koşulların FED’in varlık alımında devam etme beklentisini pekiştirmesi ve 3Q bilanço açıklamalarının piyasa beklentileri üzerinde olması gerekçe olarak gösterilebilir. GOOGLE hise senedi 1000 dolar üzerinde işlem görüyor, GENERAL ELECTRİC endüstri talebinin arttığını gösteriyor, MORGAN STANLEY vs. Doğal olarak önce endişe ile yükselen VIX endeksi uzlaşma ardından rekor düşerek risk iştahının arttığını gösteriyor.

Ancak, piyasalarda bazı endişeleri gözardı etmemek gerekir. Son iki seans içinde 60 puan yükselen S&P500 endeksi olaylara aşırı tepki göstermiş olabilir. Öncelikle, birçok analist ve anketlere göre,   bütçe ve borç tavanı tartışmalarının son dakikaya kadar sarkmasının ekonomik maliyetleri olacaktır. Hükümet servislerinin aksaması (ekonomik ve analitik verilerin açıklanmaması) ekonomistlerin ve yatırımcıların boşluğu doldurmak çaresizliği ile kendi modelleri çerçevesinde değerlendirme çabaları hükümetin bu hafta başlayacak veri akışı ile farklı olabilir ve piyasalara oynaklık getirebilir. Diğer bir endişe analitik veri kaynaklı. S&P500 endeksinin mükemmel rallisi ardında işlem hacmı ve açık pozisyon sayısı (open interest) düşük. Bunun anlamı yükseliş taze para girişi ile değil, daha çok açık kapatma faaliyetlerinden kaynaklanıyor (bu veri her zaman  resmi olarak CFTC tarafından açıklanır ama servis dışı olduğundan diğer özel kaynaklara başvurdum).

Teknik olarak, e-Mini S&P 1736 puan kapanışla yeni zirve yaptı ama Perşembe günü 40 puan artmasına rağmen açık pozisyon sayısı azaldı. Yukarıda bahsettiğim gibi taze para girişinden çok açık pozisyon kapatma (short covering) görülüyor. Kısa dönem teknik göstergeler aşırı yüksek ve kısa dönemli düzeltmeye gebe. Kar realizasyonu endeksi 1690 seviyesine kadar çekebilir. Böyle bir beklenti benimsenirse en kolay ve tanımlı risk taşıyan strateji satın opsiyonları satın almak olabilir.

 

Resmin biraz daha zamana yayılması ve daha derin bir düzeltme açısından bakılırsa, S&P500 endeksini 1627 majör desteğine kadar sarkması halinde (bull) trend sorgulanmaya başlanır. Haftalık S&P500 grafiğinde teknik veriler aşırı pahalı bölgede seyrediyor.

COMEX ALTIN

Geçen hafta 1250 dolara kadar gerileyen altın fiyatı ABD politik dalaşı bitince diğer emtialar gibi 1330 dolara kadar tırmandı. Aslında, çözüm yerine erteleme uzlaşının ardından FED’in varlık alım programına en erken yılsonu yada 2014 Mart ayına kadar devam edeceği beklentisi altın fiyatı için olumsuz bir gelişme olarak algılanıyor. Ancak, altın fiyatının yükselmesi belki de uzlaşmanın ertelemeden öte olmadığı ve güven talebi olarak altın fiyatını desteklediği düşünülebilir. Bununla birlikte altın fiyatının yükselmesi önünde engeller devam ediyor. Öncelikle, FED’in düşük faiz oranları ve kolay para politikasına devam etmesi borsaları beslediğinden alternatif yatırım aracı olarak altın yatırımını arka plana itiyor. S&P500 ve diğer majör endeksler rekor seviyelere tırmanırken, Çin’den gelen olumlu ekonomik veriler MSCI endeksinde de beş yılın zirvesine taşıdı.

Herhalde hafta sonuna doğru altın fiyatının gerileme nedeni bu olabilir. Ayrıca, enflasyon endişesinin olmaması ve en büyük talep kaynağı Hindistan’da ithalatı kısıcı tedbirler bir süre daha altın fiyatını baskı altında tutmaya devam edebilir.

Teknik olarak, Kongre ve Obama tartışmalarının son dakikaya kadar devam etmesi ve doların zayıflaması altın fiyatını güven talebi ile 1330 dolara kadar yükseltti. Uzlaşma ardından borsaların rekor seviyelere yükselmesi altın fiyatını baskı altına aldı. Şimdilik, 28 Ağustosta başlayan düşme trendinin kırılması ile boğaların kontrolü ele geçirdiği söylenebilir. Nitekim, ichimoku bulutu içine yükselen (kaos yada belirsizliği) gösteren altın fiyatı bulut altındaki ayı (bearish) görünümünü azalttı. Daha net bir resim önemli destek ve direnç seviyelerinin aşılması ile gelişebilir. 1337 dolar direnci altın fiyatının 1400 dolara yükselmesi için yol açabilir, 1250 dolar desteği ise hala önemli bir savunma hattı olarak görülüyor.

PETROL (NYMEX)

ABD Kongre ve Obama politik dramasında son dakika uzlaşı ile borç tavanı sorununun ertelenmesi tüm emtia ve hisse senedi endekslerinde risk alma eğilimini artırırken petrol fiyatı, özellikle WTI, sert şekilde düşmeye devam ediyor. Belki de enerji piyasasında yatırımcılar borç tavanının ertelenmesini olumsuz bir gelişme yada belirsizliğin devamı anlamında değerlendiriyorlar. Zayıf doların bile etkilemediği petrol piyasası diğer piyasalardan ayrışmış görünüyor ve diğer piyasalardaki çoşkuya katılmak istemiyor. Talebin düşük olması ve yüksek stoklar sebep gösterilebilir. Pazartesi günü (bugün) açıklanacak EIA stok raporuna göre konsensus, 2.75 milyon varil artış ile 05 Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeye (373.5 milyon varil) tırmanacak.

Ayrıca, İran ve Suriye kaynaklı jeo-politik riskler en düşük seviyede seyrediyor. Teknik olarak, hala 100 dolar/varil (WTI) seviyesi kritik. Geçtiğimiz aylarda orta doğu endişesi ile yükseliş bu seviyeden başlamıştı (Jeo-politik risk trade). Suriye endişesi ile oluşan jeo-politik köpük alındığına göre (kabaca 12 dolar/varil) artık 100 dolar/varil seviyesinin en önemli psikolojik destek olarak WTI fiyatını savunması bekleniyor. Bu desteğin kırılması kolayca 96 dolar/varile yol açabilir. Analitik olarak, petrol fiyatı düşerken açık pozisyon sayısının (open interest) artması piyasaya satış amaçlı taze para girdiği anlamına gelir. Son CFTC raporuna göre (17 Ağustos) açık pozisyon sayısında az bir artış var. Ancak, 17 Ağustos’dan bu güne kadar ABD hükümet servisleri olmadığı için açık pozisyon sayısında artışın olup olmadığını bilmiyoruz ama taze para girişi gözlenirse fiyatın düşüşü hızlanır. Yok eğer uzun pozisyonların kapatılması ile petrol fiyatı düşüyorsa destek bulması daha kolay olur.

Cuma günü Çin büyüme rakamının %7.8’e yükselmesi ve endüstriyel üretim, otomobil satışlarında artış gibi olumlu ekonomik verilerin desteği ile WTI petrolü 100 dolar/varil üzerinde tutunmaya çabalıyor.