Haftaya bakış
ALTIN (COMEX)
Bu hafta finansal ve emtia piyasalarını etkileyecek en önemli olay Salı ve Çarşamba günleri FED’in toplantısı (FOMC) olacaktır, dolayısıyla öncesinde yönsüz ama çalkantılı bir seyir beklemek gerekir. FED varlık alımında azaltmaya başlayabilir endişesi giderek artıyor. Federal bütçe üzerine uzlaşma ardından ekonomistlerin değerlendirmeleri de değişti. Bloomberg analist anketine göre, 17-18 Aralık toplantısı ardından azaltma (tapering) olacağı görüşü bir önceki haftaya göre den %34’e yükseldi.
Bana kalırsa, enflasyon ve isdihdam rakamları hala hedefleri tutmuyor, Şubat ayında öne çıkacak borç tavanı endişeleri devam ediyor. Mart ayından önce azaltma olacağını zannetmiyorum. Dolayısıyla, altın piyasasında spekülatör ve yatırımcıları açısından belirsizliğin devam etmesi destekleyici bir faktör olarak görülmeli. Önümüzdeki günlerde borç tavanı, parasal genişleme ve yeni başkan J.Yellen faktörleri borsalar için baskı unsuru oluştururken altın için destek olabilir. Nitekim, altın fiyatı önemli 1200 desteği üzerinde kalmaya devam ediyor. Cuma günü birçokları kapanışa doğru açık pozisyonlarını kapatarak altın fiyatının yükselmesine neden oldular. Elbette altın piyasası tam tanımıyla “ayı” piyasası özelliğini koruyor.
Bir yanda doların güçlenme olası baskı oluştururken diğer yanda özellikle, düşük fiyatlarda Çin kaynaklı fiziki talebin artması altın fiyatını 1260-1210 dolar/ons direnç ve desteği arasında sıkışık, oynak bir seyir izlemesine yol açıyor.
Teknik olarak 13 aralık takas raporunda COMEX altın kontratlarında oldukça düşük net uzun pozisyon taşıyan fonların alım faaliyetlerini artırdıkları (6663 kontrat) görülüyor.
1200 dolar önemli bir direnç olarak devam etmesi yanında kısa dönem teknik göstergeler pozitif eğilim gösteriyorlar.
PETROL (NYMEX)
WTI ham petrol fiyatı önceki hafta 7 dolar/varil’lik devasa ralli ardından gazı tükenmeye başladı, trader’lar fişi çekiyor. Şimdiden en azından teknik satış denebilecek baskı başladı. Düşük talep ve artan akaryakıt stokları yanısıra FED’in varlık alımında azaltmaya başlıyabileceği endişesi ile son 10 günün en düşük seviyesine geriledi.
Mazot, benzin gibi akaryakıt stokları 11 aydan bu yana en fazla yükseldi. Benzin stoklarında 6.72 mVaril artış 04 Ekim’den bu yana en yüksek. Rafinerilerin kapasite kullanım oranı %92.6!. ABD ham petrol üretimi, 1988 yılından bu yana rekor seviyede, günde 8.08 mVaril’e yükseldi. Aşağıdaki grafik’de sağ alt köşedeki “US Distillate (Diesel+Heating Oil) Stocks” seviyesi son beş yılın en düşük ortlaması altına sarktı. Yatay ve Hidrolik kırma teknolojisi ile K.Dakota’dan Teksas eyaletine kadar daha önce ulaşılamayan petrol artık kolayca yeryüzüne çıkarılabiliyor.
Diğer önemli faktör olarak, FED varlık alımında azaltmaya başlayabilir endişesi giderek artıyor. Federal bütçe üzerine uzlaşı ardından birçok ekonomist bu hafta azaltmanın başlayacağını tahmin ediyorlar.
Brent açısından bakılırsa Libya üretimi baskı oluşturmaya devam ediyor. Geçen hafta Libya’nın üç limanı daha petrol ihracatı için devreye sokacağını belitmesi arz yönlü endişeleri artırdı.
Mezhep çatışmaları ve sabotaj çabalarının nasıl ve ne kadar engellenebileceğini zaman içnde gözleyeceğiz. Öte yanda, İran’nın nükleer çalışmalarında uzlaşıcı eğilimi ambargonun kısmen kalkacağı ve İran’ın petrol üretimini artıracağı beklentisi de Brent petrol için baskı unsuru olarak piyasalara yansıyor.
13 Aralık takas raporuna göre WTI petrol’ünde fonların ve büyük spekülatörlerin hala rekora yakın sayıda net uzun pozisyon (349003 kontrat) taşımaları likidasyon (uzun pozisyonları kapatma) riski taşıyor.
WTI petrol Düşme trend çizgisi ve İchimoku bulut direncine kadar yükseldikten sonra momentumunun azaldığı ve satış baskısının arttığı görülüyor. RSI, Stokastik, MACD gibi kısa dönem teknik göstergeler henüz aşırı pahalı bölgede olmamakla birlikte basınç oluşturmaya başladılar.