Advertisement

Geçtiğimiz ay sermaye ve emtia piyasalarında sert düşüşler ardından iyimser beklentiler yeniden öne çıkmaya başladı. Ebola salgınının önemli ölçüde kontrol edilmesi ve genişlemesinin önlenmesi, ABD ekonomisindeki iyice veriler, kabul edilebilir Çin ekonomik verileri ve Avrupa Birliğinden hayat suyu türünde verilerin açıklanması ile yatırımcıların ve piyasaların daha iyi hissetmeye başladıklarını sanıyorum. Yatırımcılar, ayrıca, petrol fiyatındaki aşırı uucuzlamanın küresel ekonomi için iyi olduğu gerçeğini de anlamış görünüyorlar. Zira, diğer bir çok finansal ve emtia piyasalarındaki toparlama çabası petrol fiyatında gözlenmiyor. Küresel büyümenin öncü göstergesi olarak ABD büyümesi son günlerde isdihdam piyasasındaki iyileşme ile liderliğini sürdürüyor.

Temel Veriler

Teknik veriler

Takas Pozisyonları

PAHALI ENSTRÜMANLAR

Soya fasulyesi

Japon Yeni

 

Soya meal

T-Bonds

Dolar Endeksi

UCUZ ENSTRÜMANLAR

T-Bonds

Heating Oil

Şeker

Heating Oil

WTI Petrol

Doğal Gaz

Ham Petrol WTI

Kakao

 

T-Bonds

Heating Oil

Şeker

Heating Oil

WTI Petrol

Doğal Gaz

Ham Petrol WTI

Kakao

 

-Altın (COMEX)

06 Ekim tarihinde FED’in küresel ekonomide yavaşlamanın ABD ekonomisine risk getirdiğini açıklaması ardından faiz oranların bir süre daha düşük kalacağı ve yükseltilme tarihinin erteleneceği düşünülmeye başlandı. Bu gelişmelerle satış baskısı altında kritik destek seviyesini test eden altın fiyatı yükselmeye başladı. Diğer yanda Ebola salgınının küresel ekonomiyi olumsuz etkileme endişesi güven aracı olarak altın ve tahvil piyasalarına ilgiyi artırıyor. Elbette, diğer piyasalar gibi altın fiyatının uzun vade için yönü doğrudan FED’in para politikasını nasıl yöneteceği ile ilgili. Ancak kısa vade de altın fiyatı tekrar dolara endeksli görünüyor.



Geçen hafta hisse senedi, tahvil ve döviz piyasalarındaki aşırı oynaklıklığa duyarsız kalan altın fiyatı arka planda sakin seyir izledi. Bu hafta yukarı yönde momentum ve kısa vadeli iyimserlik (bullishness) biraz daha hareketlilik ve zirve çabası gösterebilir. Cuma günü 1230 dolar/ons cıvarında sakin seyir 1220 ara desteğinin kırılması halinde aşağı yönde hızlanabilir. Dolar endeksi kısa dönem için yön tayin edici görünüyor.


Teknik olarak farklı zaman dilimlerinde benzer teknik formasyonlar görülüyor. Son aylarda haftalık grafikde gözlenen 1180-1200 desteğinin 3 defa test edilmesine rağmen kırılmamış olması pozitif. Benzer bir formasyon Temmuz 2011-2012 arasında gelişmişti. O zaman da test edilen destek kırılamamış ama tepki yükselişi ardından daha derin gerilemeye yol açmıştı. Bu günlerde üçgen direnç çizgisi üzerinde işlem görme olasından bahsetmek kolay görünmekle  birlikte 2011-12 benzeri çöküşü tahmin etmek mümükün değil. Kısa dönemde 60-90 dolarlık ralli için doğrudan CFD, vadeli yada kaldıraçlı doğrusal enstrümanlar kullanılabilir. Ancak, ralli ardından yukarıda bahsettiğim 2011-12 benzeri bir çöküş belirtilerinin oluşması halinde, özellikle doların aşırı güçlü seyri gündemde ise, uzun vadeli opsiyon stratejilerine başvurmak akılcı yaklaşım olacaktır.