Advertisement

ABD doları oldukça iyi ekonomik verilere ve MENA kaosu ile biraz da güven avantajına rağmen yüksek petrol fiyatı yüzünden genelde küresel para birimlerine, özelde euro’ya karşı zayıf. Ay başında Avrupa Merkez Bankası toplantısında enflasyona dikkat çekilmesi ve Nisan ayında faiz oranlarının artabileceği sinyali piyasalarda fiyatlandırıldı ve yıl sonuna kadar 0.75 puanlık bir faiz artışı piyasalar tarafından şimdiden satın alındı.
 
Euro/Dolar paritesinde yükseliş oldukça olumsuz bir arka planda gelişiyor. Hafta sonu Libya gündemli olağanüstü AB zirvesi ardından Yunanistan’a faiz yükü ve vadesinde bazı kolaylıklar sağlanırken, İrlanda kurumsal vergilerin artırılması konusunda inatçı ve uzlaşma için uygun bir zemine müsaade etmiyor. Portekiz ve İrlanda 10 yıllık tahvilleri rekor seviyelerine tekrar yükseldiler ve piyasalar ciddiye alıyor. Her bir ülke için yardım paketlerinin detayları 24-25 Mart’daki AB zirve toplantısında karara bağlanıp onaylanacak. Çekirdek ve çevre ülkeler arasında belki sınırlı bir uzlaşma sağlanabilir ama tam uyum olanaksız görülüyor.

Bütün bunlar euro/dolar paritesi için ne anlama gelir? Euro/dolar paritesinin tekrar 1.4000 cıvarına yükselmesi satış fırsatı olarak görülmelidir ve muhtemelen Şubat ayındaki düşük seviyelere (1.3500) kadar gerileyebilir. Paritede kırılmanın tetiklenmesi için S&P 500 endeksini yakından izlemek gerekir. S&P 500 endeksi kritik bir destek seviyesinde direniyor ama işlem hacmi ve faaliyetler düşük, trend takip eden fonlar her an kırılma yönünde pozisyon açmaya başlayabilirler ve euro/dolar paritesini de beraberinde düşük seviyelere taşırlar.

STRATEJİ

1. Euro/dolar paritesinin 1.40 seviyesine tırmanması halinde Haziran vade kontrat açığa satılabilir. Hedef 135.30, Risk 140.92 ile sınırlanmalıdır.

2. Daha konservatif yatırımcılar için ‘Bear Put Spread’ stratejisi uygun görülüyor. Bunun için Haziran vadeli ve kullanım fiyatı 138.00 olan (-3325 usd) satım opsiyonu (put) satın alınırken aynı vadeli 136.00 kullanım fiyatı olan (+2375 usd) satım opsiyonu açığa satılır ve net maliyet 950 usd ile sınırlı kalır. Potansiyel kazanç, vade sonunda parite 136.00 veya daha altında işlem görürse %70.



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.