Avrupa Merkez Bankası bölgedeki tüm olumsuzluklara rağmen  beklendiği gibi faiz oranlarını 1.25’e çıkardı ve beklenti fiyatlanmasına rağmen parite 1.25-1.40 bandının üzerinde 1.4476 seviyesine kadar yükseldi. Devam eder mi?  

Sadece euro değil, Japon Yen’i dışında tüm para birimleri, özellikle emtia dövizleri, dolar karşısında yükseliyor. Enflasyonun kaynağı ve tetikleyicisi FED faiz oranlarını artırma konusunda ayaklarını sürüklemeye devam ederkem tüm ülkeler enflasyona karşı tedbir almaya başladılar. Avrupa Birliği'nde pek sinyal verilmemesine rağmen piyasalar 0.50 puanlık artışı satın aldılar ve 40 yıldan bu yana ilk kez FED öncesinde, FED’i beklemeden faiz artırdılar. İngiltere ekonomik verilerin iyi olmaması sebebiyle faiz artırımını bir süre erteledi, Çin sık sık faiz oranlarını artırıyor. Sadece, ABD’de kolay para politikasının bir süre daha devam edeceği görülüyor. Tüm emtia spektrumu yeni zirvelerden işlem görüyor. 2011 de fonların hala emtia piyasalarında fırsat aradığı, örneğin, tahıl piyasalarında yatırım fırsatlarının olduğunu açıklamaları likidite bolluğunun devam ettiğini gösteriyor. ABD’de bütçe açıklarının devasa boyutları, enflasyonun düşük olduğu iddiası, konut sektöründe endişelerin devam etmesi, FED’in inatla faiz oranlarını artırmamasına sebep oluyor ve bu ortamda dolar endeksi kritik 75 endeks puan altına düşerek diğer para birimleri karşısında değer kaybediyor.

Euro/nun dolar karşısında yükselmesi devam edermi sorusuna geri dönersek uzun vadede cevabım evet. Dolar giderek zayıflayacak. Zira, doların rezerv statüsü giderek artan ölçülerde tartışılmaya başlandı. Çin, Rusya, Fransa gibi ülkeler tartışmanın ötesinde eyleme geçtiler. İlk etapda doların küresel ticaret hacminin %50 altına düşürülmesi amaçlanıyor. Kısa vadede ise, doların aşırı değer kaybetmesi (75 endeks puan altında) ABD için politik riskler oluşturur ve dolar erozyonuna müsaade etmek istemeyeceklerdir. AB’de ise borç krizi endişesi her an euro için tehdit olmaya devam ediyor.

Teknik olarak 2008-09 düşüş trendi yukarı yönde kırılmakla 1.50 seviyesi hedef oldu. Ancak, öncesinde 145.80 direnci önemli bir kavşak olarak izlenmeli. Zira, 145.00 seviyesi 2007 yılılnda destek-direnç olarak paritenin bir hayli zaman harcadığı seviye ve aynı zamanda 160 zirvesinden toparlanmanın %61.8 Fibo direnci. Bu seviye kısa vadede aşılamayabilir ve 142.50- 143.50 aralığındaki desteğinin tekrar ziyaret edilmesi -ki trendin devamı için basıncı azaltır- şaşırtıcı olmayacaktır.

Nasıl bir Strateji?
Vadesine 55 gün kalan Haziran vadeli Euro/Dolar 1.4500 kullanım fiyatlı alım opsiyonu 1.85 (2300 usd) cıvarında satın alınırsa, zarar yani, vade sonunda paritenin 1.4500 altında olması halinde prim ile sınırlıdır. Ama getiri sınırsızdır.

 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Advertisement