Advertisement

Emtia fiyatlarında sert düşüş ardından biraz yükselen piyasalar tekrar kritik seviyelere geldiler. Tüm emtialar baskı altında olmalarına rağmen altın yaygın bir şekilde talep görmeye devam ediyor. Avrupa Birliğinde tekrar öne çıkan sıkıntılı süreç Euro/Dolar paritesinde çalkantılara yol açarken küresel ekonomilerde endişeyi artırıyor ve doğal olarak altına talep de artıyor. Yazılı ve görsel basında altın fiyatının çeşitli para birimleri cinsinden kote edildiğini görmek yasal olarak ilan edilmese de artık altının monetize (para gibi) olduğunu gösteriyor. Zaten ABD anayasasına göre tek para birimi altın ve gümüş.

Giderek artan bu geniş tabanlı kabulun yanı sıra kurumların kararları da bu eğilimi doğruluyor. Örneğin, AB parlamento’su ekonomi ve para kurulu (ECON) yüksek likiditesi ve güven aracı olarak artık altın teminatını kabul ediyor. En önde gelen Avrupa takas bankası (ICE)  ise 2010’dan bu yana altını teminat olarak kabul ediyor.  Bankacılık sektöründe JP Morgan 2011’de altını teminat olarak kabul eden ilk banka oldu.  CME ve ClearNet gibi Borsalar türev işlemleri için altını teminat olarak kabul ediyor ve bu eğilim artıyor.

Tepeden aşağı bu tür kurumların altını teminat olarak kabul etmesinin ne kadar önemli olduğunu göz ardı etmemek gerekir.
Altın fiyatına gelince, uzun vadeli (10 yıl) yükselme eğilimi bir süre konsolidasyon ardından sert bir şekilde yükseliyor ve arada bir düzeltmeler ile ortalama değerlerinde destek bulup güç topluyor. Son zamanlarda konsolidasyon sonrası bu tür yukarı yönlü kırılmaların daha sık olduğu görülüyor. Görünen odur ki altın fiyatı önümüzdeki birkaç yıl daha yükselme eğiliminde olacaktır.

Altın kısa vade için değerlendirilirse, yükselme momentumu 20 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde devam ediyor. Mayıs başındaki kan banyosu ve yopyekün kırılmada gümüş fiyatından farklı olarak altın fiyatı fazla düşmeden 50 günlük hareketli ortalamasında destek buldu ve tekrar yükselmeye başladı.

Avrupa Birliğinde problemlerin derinleşmesi, Asya talebinin canlı olması kısa vade için altın fiyatına destek veriyor. Kontrol boğa (bull) kampında. 1600 dolar/ons yeni hedef ve satıcıların tekrar piyasaya girmelerine kadar 1600 dolar/ons cıvarında yeni rekor tazelenebilir. Dolar, S&P 500 ve Altın’da kısa dönem gelişmeler yakından takip edilmelidir.

Geleneksel güven aracı olarak Swiss Frank’a talep artarken S&P 500 endeksi tepe seviyelerinde zorlanıyor. Ekonomik endişelerin artmasıyla birlikte S%P 500 ve diğer emtia fiyatlarında gerileme beklenmesine rağmen altın fiyatı bu süreçte güven talebi olarak yükselmeye devam edebilir.