İyi veya kötü ülke yoktur, içinde az Rusya olanı vardır
Bir tarafta güvenlik çemberini toplayan Rusya hemen karşı köşesinde hızlı bir şekilde yaptırımlarını açıklayan ABD ve bugün bakanlarını toplayan ama aksiyon alma da yavaş Avrupa Birliği. “Avrupa gaz pazarından Rusya’yı çıkarmak bu kadar kolay mı?” düşündürüyor Avrupalıları ister istemez. Bir alternatifleri olsa bu kadar yavaş davranmazlar diye düşünüyor insan.
Yaptırımlar ilk olarak geçen hafta petrol şirketi Rosneft, Novatek, 3.büyük banka konumundaki Gazprombank ve savunma sanayi firmaları üzerinden açıklandığında, ana faaliyetlerden ziyade daha uzun vadeli fonlama bulma da sıkıntı yaşatmak adına yapıldığı yorumları ses getirdi. Avrupa cephesinden bugünkü toplantıdan neler çıkabileceği düşündürüyor. Şirketlere getirilecek kısıntılardan sadece Rus değil Avrupalı şirketlerde zarar görebilir diye düşünen Avrupa hisse senetlerindeki baskının (Stoxx 600’de %0,5’e yakın kayıp) sebebi de buydu. İngiltere Başbakanı Cameron’un dan da yaptırım sinyallerini duyduk ama Avrupa’lıların endişesini grafiklerle şekillendirelim.
-Rusya’nın ticari ortaklarını tanıyalım
2013 sonu rakamlarla bakıldığında ticaret ortaklığı açısından Türkiye’nin 8.sırada yer aldığı tabloda ilk 15’teki ülkelerden yarısının fazlası Avrupa Ülkeleri.
-Gıda&Enerji , İhracat ve Doğalgaz adına Rusya’ya hassasiyet
Avrupa özelinde baktığımızda ihracat bazında Baltık Ülkelerinin hassasiyetini ortaya koyan Danske Bank raporunda, aslında neden aksiyonun Avrupa tarafından yavaş geldiğini gösteriyor. Enerji ve Doğalgaz adına bağımlılıkta net bir şekilde ortaya koyulmuş.
-Peki ya Emtia?
Rus hisse senetlerinde son 1 haftadaki baskılanma MICEX endeksine %6 üzerinde yansımışken, Rubledeki değer kayıplarını Güney Afrika randına karşı poziyon alarak azaltın diyen Societe Generale raporu görmüşken, emtia cephesini atlamamak gerek. Tarımsal emtia’da( mısır ve buğday) geniş pay sahibi Ukrayna bir yana, Nikel Alüminyum, Ham Petrol ve Doğal gaz üzerinden fiyat hareketlerine sebep olacak Rusya gibi görünüyor.