Advertisement

Dünyanın en büyük sabit getirili fonunun sahibi Pimco'nun kurucusu ve fon yöneticisi Bill Gross ile yaptığımız röportaj 2012 piyasa tahminleri için oldukça önemli ipuçları verdi.

Pimco'nun California stüdyolarından yayına bağlanan Bill Gross, Amerika'dan İtalya'ya, oradan da Türk ekonomisine yönelik çok net görüşler bildirdi.

Öncelikle Bill Gross, Roubini gibi ABD ekonomisi hakkında karamsar. Son
zamanlarda arka arkaya gelen iyimser verilerin yanıltıcı olabileceğini
belirten Gross, özellikle 2. çeyrekten itibaren ekonominin tekrar
soğuyacağına inanıyor. Pimco, ABD'nin yıl sonu büyümesinin %1'i aşmasını
beklemiyor.

Bill Gross 'da FED'i göreve çağırıyor

2 tur parasal genişleme yapan FED'in bir kez daha para basacağına inanıyor Bill Gross. Hatta sadece Fed'in değil ECB'nin, hatta İngiltere Merkez Bankası'nın 2012'de bilançolarını büyütmesini bekliyor.

Bu nokta aslında enteresan. Piyasada çok fazla QE3 bekleyen yok ama Bill Gross gibi önemli aktörler, Mart ayındaki Fed toplantısında muslukların tekrar açılacağını düşünüyor.

Para gelecek ama Gelişmekte olan ülkelerin şansı yok

Pimco, Fed'in para musluklarını açacağından çok emin ama bu paranın gelişen piyasalara (EM) gitmesini beklemiyor. Rusya'dan Brezilya'ya ciddi büyüme gösteren EM, Bill Gross'a göre 'deleverage'in kurbanı olacak.

Ne demek deleverage?

Son 10 yıldır EM'e artan hızla ciddi para girdi. BRIC ülkeleri başta olmak
üzere, bütün EM'de varlık fiyatları yükseldi, tüketim arttı ve sonucunda
enflasyon ve cari açık oluştu. Ama likidite bolluğu piyasanın uzunca süre gözünün miyoplaşmasına yol açtı.

Ancak para pompalayan merkezler, dünyanın önemli bankaları, fonlar vs kendi can dertlerine düştüler. Kimsenin kimseye güveni kalmayınca piyasadaki likidite ya Merkez Bankaları'nda park edilmeye ya da ABD, Almanya gibi ülkelerin tahvillerine, hem de negatif faizle gitmeye başladı.

İşte daha evvel kaldıraç (leverage) görevini gören likidite, şimdi çekiliyor (deleverage) EM'den.

Bu sebeple Bill Gross yüksek büyüme olmasına rağmen ne Türkiye'ye ne de diğer EM ülkelerin tahvil bono ihraçlarına sıcak bakmıyor.