Türk Lirasının ABD dolarına karşı Ocak başından beri devam eden değer kazançlı dönemi bitiyor gibi gözüküyor. Yıl başından Şubat ayının 10'una kadar ABD dolarına karşı % 7,10, euroya karşı ise % 5,50 değer kazanan Türk Lirası, son bir haftadır ufak ufak değer kaybetmeye başladı.
Şimdi yıl başında beri yaşanan bu denli bir rallinin arkasından böyle bir kar realizasyonu makul karşılanabilir. Ancak aşağıda detaylı analizini yapacağım noktaların gözden kaçırılmaması gerektiğini düşünüyorum.
1- Son bir haftada TL'de görülen değer kaybı bize mi özel?
Hayır değil. Dolar Endeksi 77 seviyelerinden 79,20'lara çıkınca bütün gelişen ülke kurlarında satış baskısı hissedilmeye başlandı. Son bir hafta içinde ABD dolarına karşı TL' deki değer kaybı % 1,5'ler seviyesindeyken, Güney Afrika Randı %2,5; Çek Kronası %2; Macar Forinti de % 1,5 değer kaybetti. Yani değer kayıpları diğer EM kurları ile paralel.
2- "Volatilite" yani oynaklılık ne durumda?
Piyasaların kurları takip ederken spot seviyelerin dışında baktığı bir başka gösterge de "implied volatility (zımni volatilite)"dir. Türkçe'ye "Oynaklık primi" olarak da çevirilebilecek olan zımni volatililetenin en çok kullanılan hali S&P 500 endeksinin oynaklığını gösteren VIX Endeksi'dir. Teknik açıklamaları bir kenara bırakırsak; zımni volatilitenin yüksek olduğu durumlarda işlem yapılan o üründe ( burada Dolar/TL paritesi) aşağı yada yukarı doğru (teoride böyledir ama pratikte, trader o anki piyasa şartlarından aşağısı mı yoksa yukarısı mı kastediliyor anlar) bir hareket bekleniyor demektir.
TL 'nin 3 aylık "oynaklık primi"ne bakarsak, orada bu primin % 12,5'ler seviyesinde olduğunu görüyoruz. Ocak başında ise % 16'lar seviyesindeymiş. Tarihsel olarak ortalama neymiş diye baktığımızda da % 11'ler seviyesini görüyoruz.
Yani % 16'lar seviyesinden oynaklık %11'lere gerilemiş. Geriye dönük ortalama da %10 'lar seviyesinde. Dolayısı ile TL'nin son 1 aydır devam eden ralli ile düşen oynaklığında tarihi ortalamalara yaklaşılmış.
Yani kurun bundan sonra buralarda oyalanması ya da aşağı doğru ( çünkü 1,5 aydır o yönde hareket ediyor) hareket etmesini, ki bu volatilitenin daha da azalması anlamına gelir; beklemekten ziyade, oynaklığın artması ve yönün yukarı dönmesini beklemek daha mantıklı gibi duruyor.
Sözün kısası hem TL hem de diğer gelişen kurlar ciddi bir rallinin ardından yorulmuşa benziyor. Yeni bir global teşvik gelmezse,kurların yukarı gitmesi çok sürpriz değil bence.