Gündem G.Kıbrıs... 17 üyeli AB’nin 1.1 milyon nüfusu ve 17 milyar €’luk GSMH ile aslında ekonomik olarak öne çıkması beklenmeyen G. Kıbrıs, son kurtarma paketi ile bir anda bütün dünyanın gündemine oturdu.
G.Kıbrıs’ta en istenmeyen senaryo ne ?
Daha önce Portekiz, İrlanda ve Yunanistan’a uygulanan kurtarma paketlerinde olay devlet ile Troika arasında geçiyordu. Ciddi miktarda para kurtarma paketi adı altında bu ülkelere verilirken kimsenin aklına bankalardaki mevduatlara dokunmak gelmemişti. G.Kıbrıs örneğinde ise, IMF’in diretmesi ile kurtarma paketi için gereken paranın bir kısmı haklın cebinden çıkıyor.
Piyasadaki birçok uzmanın görüşünün aksine ben, G.Kıbrıs kurtarma paketinin yanlış kurgulandığını düşünmüyorum. Kıbrıs’taki mevduat yapısının büyük oranda yabancı (Rusların) olduğu ve bankacılık sektörünün toplam GSMH’nin 7 katı büyüklükte olduğu düşünüldüğünde mevduat sahiplerinin de ellerine ceplerine atması da makul gözüküyor.
Ancak, piyasaların nasıl fiyatlayacağını bilemediği konu G.Kıbrıs’ın masadan kalkıp, Ruslar ile bir anlaşma yoluna gitmesi. Böyle bir ihtimal karşısında Avrupa ne yapar? Euro ne olur? Akla gelen ilk sorular...
Türk Lirası değer kaybına faiz koridor ne kadar mani olur?
Gelişmekte olan ülke kurlarında özellikle ABD Dolarına karşı son1 aydır ciddi değer kaybı var. Bu konunun sebebini daha önceki yazılarımızda açıklamıştık. Türk Lirası’nın da aynı ligde değerlendirildiği kurlara baktığımızda şöyle bir resim çıkıyor;
$’a karşı yıl başından beri
Macar Forinti - % 6.5
Polonya Zloti - % 3,5
G. Afrika Rand - % 8,00
Rus Rublesi -% 1,00
Türk Lirası -% 1,75
Sepet Kur +% 0,22
Görüldüğü gibi sepet kur bazında hala değerli olan, ABD Doları’na karşı ise Rus Rublesi ile beraber bu coğrafyada en iyi performansı gösteren kur Türk Lirası. Dolayısı ile bu resim bize TL’nin pozitif ayrıştığını söylüyor.
Ancak, grafikte de görüleceği gibi TCMB’nin uzun süredir indirdiği faiz koridorunun TL’yı yabancı yatırımcı için daha az cazip hale getirdiği de bir başka gerçek. Gerçi bu uygulama “sıcak para” diye tabir edilen fonların Türkiye’ye gelmesini de engellemiş oldu ama şu anki konjoktürde daha önemli bir problemimiz var EURO’nın hızlı değer kaybetme ihtimali.
Grafikte de görüleceği gibi daha önceki $/TL’nin ani yükselişlerinde TCMB faiz koridorunun üst bandını anında devreye sokmuş ve paritenin ateşini söndürmüştü. Ancak o zamanlar koridorun üst bandı % 10’lar seviyesindeydi. Şu an ise % 8.5’larda.
Şimdi soru şu; olası bir EURO kaynaklı türbülansta mevcut faiz koridorunun üst bandı TL’nin değer kaybını engellemek için yeterli mi?