Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Cüneyt Başaran Kurlar çıldırmış olabilir mi?

Kurlar çıldırmış olabilir mi?

Giriş: 29 Mayıs 2013, Çarşamba 15:28
Güncelleme: 30 Mayıs 2013, Perşembe 09:17

Hafta başından beri FX dünyasında alışık olmadığımız sert hareketler görüyoruz. Öyle ki hem spot piyasada hem de volatile (oynaklığın) ölçüldüğü türev piyasasında işlem hacimleri bıçak gibi kesildi. Traderlar çok da alışık olmadıkları bu sert hareketleri arkalarına yaslanarak izliyorlar.

Dolar Endeksi son 2.5 yılın en yüksek seviyesinde

FED Başkanı Bernanke geçen hafta ilk kez süre vererek tahvil alımını küçültmekten bahsedince ortalık birbirine girdi. ABD Dolarının gelişmiş kurlara karşı değerini ölçen Dolar Endeksi 84.50 seviyesini aşarak son 2.5 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Aynı hafta içinde hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke kurlarının ABD Doları'na karşı ciddi satışını gördük.

Son 15 günde ABD Dolar'ına karşı kayıplar

G. Afrika Rand - % 5,0

Meksika Peso - % 3,0

Brezilya Real - % 2,5

Türk Lirası - % 2,20

Kanada Doları - % 1,5

Gerçekten piyasa hala pek de beklemediği bir anda gelen bu satışları sindirmeye çalışıyor.

Ancak konu sadece spot piyasada yaşanan ve bir süre sonra geri gelmesi beklenen bir satıştan ibaret değil gibi gözüküyor. Bilindiği üzere türev piyasası özellikle FX dünyası için çok önemli. Son birkaç yıldır bu dünyada gerçekleşen işlem hacmi spot piyasanın çok üzerine çıkıyor. Bu sebeple FX piyasalarında işlem yapanlar yön bulmak için önce türev piyasasında neler olduğuna bakıyorlar, ona göre spot piyasada işlem yapıyorlar. İşte bu sebeple aşağıdaki tabloya dikkatli bakmakta fayda var.

1 Aylık Volatilite ( Oynaklık)

Arjantin Pesosu % 30

G. Afrika Randı % 15

Macar Forinti % 13

Brezilya Reali % 12

Japon Yeni % 12

Euro % 9

Türk Lirası % 8

Kanada Doları % 7

Görüldügü gibi volatile (oynalık) oranları çok hızlı artmış durumda. Oynaklık oranın artması türev piyasasında işlem yapanların alım yada satım opsyonu için daha fazla risk öngörmeleri ve daha fazla prim istemeleri anlamına geliyor. Demek ki türev piyasası şu anki gelişmelerin geçiçi olduğunu düşünmüyor. Öyle olsa spotta yaşanan hareketleri rağmen türev piyasasının daha sakin kalması beklenirdi.

Türk Lirası diğerlerine göre daha iyi

Sepet kur 2,1370 ile son 14 ayın zirvesine çıktı, Dolar/ TL ise 1,8650 ile 2012 başıdan beri gördüğü en yüksek seviyede. Dolayısı ile Türk Lirası'nda ciddi bir satıştan bahsediyoruz. Ancak yukarıdaki listeye baktığımızda anlaşılıyor ki Türk Lirası'ndaki oynaklık diğerlerine göre çok daha az.

Yatırım yapılabilir ülke olmanın avantajını şimdi göreceğiz

ABD Doları değer kazanmaya devam ettikçe TL de değer kaybedecektir. Ancak Moody's in not artışı bundan sonra devreye girebilir. Yatırım yapılabilir ülke olmak avantaji ile Türk Lirasındaki satışlar diğerleri ile karşılaştırıldığında sınırlı kalabilir. Ancak burada tek sorun Doların daha ne kadar güçleneceğini kimsenin bilmemesi.