Bloomberght

Bir Çin eksikti!

Giriş: 25 Haziran 2013, Salı 14:40
Güncelleme: 25 Haziran 2013, Salı 17:43

Global piyasalarda Fed rüzgarı esmeye devam ederken birden Çin bankalarının likidite sorunu ve batık krediler sorunları yatırımcıları tedirgin etmeye başladı. Bu arada başta Goldman Sachs ve JP Morgan olmak üzere önemli yatırım şirketleri Çin'in 2013 ve 2014 büyüme rakamlarını aşağıya doğru revize ederken, Moody's bir adım öne geçip Çinli bankaların ağırlığı yüzünden Hong Kong bankacılık sektörünün görünümünü aşağıya çekti.

Peki Çin'de neler oldu?

Geçen hafta Çin Merkez Bankası bir açıklama yaparak piyasalara fonladığı miktarı azaltabileceğini ve bankaların kendisine olan bağımlılığını azaltacağını söyledi. Bu açıklamanın ardından Çin Merkez Bankası'nın piyasalara fonladığı 7 günlük fonlama oranı % 3,5- % 4'lerden % 12,5'lara kadar yükseldi. Daha sonra % 8'ler civarına gerilemesine rağmen piyasa likidite konusunda hala çok tedirgin. Piyasanın endişe ettiği diğer nokta ise Çinli bankaların vermiş oldukları krediler. Moody's in yapmış olduğu son açıklamada sorunlu kredilerin rahatsız edici bir boyuta ulaştığı belirtildi. Çinli banka uzmanlarının yapmış oldukları açıklamalara göre, son dönemlerde kredi kullananların sadece faiz ödemesi yapıp ana parayı ödemesini atlayarak kredileri batık durumuna düşürmeden geçiştiriyor. Mayıs ayı itibari ile toplam kredi büyümesi % 22 seviyesine ulaşmış vaziyette. Eğer böyle devam ederse 2008 'lerdeki kredi toplamı/GSYH % 130'lardan, % 200'e ulaşacak. Dolayısı ile bu yükseliş Çinli yetkilileri de rahatsız ediyor ve piyasaya verdikleri likiditeyi kontrol altına almak istiyorlar.

Çin piyasaları nasıl tepki verdi?

22 Mayıs tarihinden bugüne heryerde sert satışlar var. Çin de bu satışlardan nasibine düşeni aldı. Ancak bu satışların son 1 haftada yukarıda bahsettiğimiz konuların dolayısı ile iyice hızlandığını görüyoruz.Çin borsası son 1 ayda 15 gerilerken bankalar arası repo oranları iki katına çıkarak % 7,5 bandına yükseldi. Diğer yandan 5 yıllık Çin CDS oranlı L+ 150 baz puan ile son 1 yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Görüleceği üzere piyasalar Çin'de yaşanacak bir varlık balonu patlama ya da bankacılık riskinden korkuyorlar.

Önümüzdeki haftalarda Çin ile ilgili endişelerin devam edeceğini beklemek sürpriz olmaz. FED'in tahvil alım programının azaltmasının en büyük etkisi muhtemelen Çin'de hissedilecektir. Dolayısı ile yatırımcıların gözünü Asya'dan, özellike de Çin'den ayırmamasında fayda var.