Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Cüneyt Başaran Yellen golünü attı

Yellen golünü attı

Giriş: 20 Mart 2014, Perşembe 10:36
Güncelleme: 20 Mart 2014, Perşembe 16:14

Fed Başkanı Yellen teoride dün yol haritası vermiş oldu, zamanlamadan bahsetti: "Bakın Ekim ayında azaltımı bitiyorum. 6 ay sonra çok büyük ihtimalle Nisan 2015'de ben faiz artırmaya başlarım. Hesabınızı - kitabınızı ona göre yapın. İstihdam konusuna çok takılmayın. Yüzde 6.5'luk işsizlik oranı şartını ortadan kaldıracağım. Fakat kaldırdım diye de sakın bu işi sulandırdığımı düşünmeyin."

Burada iki şey dikkatimi çekti:

1 - Düne kadarki fiyatlama Fed'in bu sene içersinde "tapering"i bitirebileceği ama faiz artırımının 2015'in ortası bilemedin sonuna doğru 2016'da gelebileceğine dair beklentileri aldı oradan 2015 Nisan'ına taşıdı.

2 - Fed hem büyüme tahminini aşağıya çekiyor hem de sert bir şekilde taperingi bitireceğim, faizi artıracağım, diyor.

Yani "Bu hamleyi yapıyorum, bunun maliyetini görüyorum. Bundan hiç çekinmiyorum." diyor. Çünkü bu kararlar büyük bir çoğunlukla, 8'e 1 çoğunlukla alınıyor. Üstelik hepsi 2015'te faiz artışı bekliyor.

"Fed'in faiz artırması öyle kolay değil. Çünkü ABD'de konut sektörü hala toparlanamadı. Kendi kendini neden ayağından vursun ABD? Orada filizler yeni yeni yeşeriyor." artık yorumları geçerliliği yitirmiş görünüyor. Çünkü bu hikaye artık masanın üzerinde değil, en yetkili ağızdan, Yellen'ın ağzından duyduk.

Yani Yellen, Brezilya Maliye Bakanına, diğer ülkelerin mali yetkililerine, Hindistan Merkez Bankası Başkanına "şeffaflık istiyordunuz, bir dediğin bir dediğini tutmuyor, diyordunuz. İşte açık açık söylüyorum. Bu işi Ekim'de bitireceğim ve önümüzdeki sene Nisan ayında da faiz artırımına başlayacağım." diyor.

Bununla birlikte uzun vadeli faizlerin çok fazla yükselmemesi için şunu da eklemeyi ihmal etmiyor: Bizim son 10 yıllık ortamala faizimiz yüzde 4'ler civarında. Şu son dönemi ayırırsak yani 2 - 3 seneden beri süren anormalliği bir kenara koyacak olursak, ondan önceki ortalama fonlama maliyetlerimiz yüzde 4 civarında. Faiz artış sürecine başlayacağım. Nisan 2015'ten sonra %4 seviyesine gelmem uzun süre alacak" diyor.

"Forward guaidance" denilen ileriye dönük beklenti yönetimini şu şekilde :

1 - Hazırlanın Ekim'de bu iş bitiyor

2 - Nisan 2015'te ilk faiz artışına başlıyorum

3 - Çok büyük ihtimalle 2015 sonunda de piyasanın fiyatladığı faizim yüzde 1 olur, fakat 2016 - 2017'de ne olur onu bilemem ama size şunu temin ederim yüzde 4'e gelmem nereden baksan 3 sene alır ki ondan sonra o yüzde 4'te duracağım

Şimdi bu ne işe yarar? Bu toz - dumanda bir işe yaramaz. Çünkü şu an daha vurucu olan cümleler: "Tapering bitiyor", "Seneye faiz artışı fiyatlaması var"

Şu noktadan sonra ABD faizlerinin yükseleceğini öngörmek çok zor bir şey değil. İşte 2 yıllık tahvil faizi 0.35'den den 0.42'ye aldı soluğu, çok sert bir yükseliş yaptı. Ben bundan sonra bu yükselişin devamını bekliyorum. ABD'deki tahvil faizleri 2 yıldan 10 yıla kadar olan bütün bölge bu şekilde yukarıya gidecektir. Örneğin euro- longcular yani euroda uzun pozisyon alanlar bence hesaplarını kitaplarını bir kez daha gözden geçirecekler. Çünkü onların dayandıkları iki nokta vardı:

1 - Avrupa'da en kötüsü geride kalıyor ve Avrupa bu işi çatlamadan patlamadan halledebilecek ve de bilançosu küçülüyor.

2 - Bu ABD var ya bu ABD söylüyor falan ama kolay bir şey değil Fed'in bu işi yapabilmesi. Yine bir şey olur ve yüzde 6.5 hedefi sulandırılır. Faiz makası kolay kolay Avrupa'nın aleyhine bozulmaz.

Bu iş bitti...

Geçelim gelişmekte olan ülkelere...

EM topyekün şunu söylüyordu: "Fed'in yaratmış olduğu türbülans sonrasında varlıklar yeniden fiyatlandı. Ama biraz abartıldı. Şimdi göreceksiniz, bu işi yapması mümkün değil. Sanki Fed hemen yarın artıracakmış gibi bir fiyatlama yapıldı. Halbuki daha Fed'in faiz artırmasına nereden baksanız 1 sene var."

Bu hikaye de bitti.

Peki ya emtia?

Emtia Çin'den darbe yiyordu. Bunun üzerine bir de ABD'nin faiz artırımı gelecek. Orada bir ihtimal ABD'nin tüketimi canlanırsa destek olabilir.

Yani özetle artık bir sürü soru işareti bir anda ortadan kalktı. Bu, belki önümüzü görmemizie sebep olacak ama gelişmekte olan için hiç işimize geleceğini zannetmiyorum. Bundan ABD'den gelen her iyi veriyi piyasa çok negatif algılar çünkü zaten harita belli. Her iyi veri, "Acaba bu daha kısalır mı?" sorusunu doğurur.

Bundan sonra "One Way" / tek yol bir piyasa var. Yellen'ın açıklamalarının ardından kötü gelecek bir veriyi Fed'in hiçbir şekilde dert etmediği ortaya çıktı. Örneğin 1,5 aylık kötü veri dizisi "soğuk havadandır." denilerek geçiştirildi. İyi gelen veri ise iyi fiyatlanacak. ABD hisse senedi piyasasını yukarı götürür, dolar endeksini güçlendirir, geri kalan da ona göre fiyatlar.