Advertisement

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artışları konusunda düğmeye basmasıyla, şimdi bütün piyasa oyuncuları aynı soruları soruyor. İlk soru; "AMB ne kadarlık bir faiz artışı yapmaya hazırlanıyor ve bu faiz artışları ne kadar sürecek ?" İkinci soru ise, "bu faiz artışı gelişmekte olan ülkeleri nasıl etkiler ?"
 
İlk sorudan başlayalım. Grafikte de görüleceği gibi Avrupa’da (turuncu barlar) enflasyon uzun süredir yükseliyor. Sonunda % 2,3 seviyesine yükseldi ve Trichet "artık faiz artışlarının zamanı geldi" dedi. Genel beklenti, faiz artışlarının arka arkaya ve uzun süreli olmayacağı şeklinde; ancak emtia fiyatlarındaki artış devam ettiği sürece faizler sürekli baskı altında kalacak gibi görünüyor.

Bu noktada, faiz artışlarının zaten zor durumdaki "çevre ülkelere" esktra baskı yaratacağı düşünülebilir. Ancak zaten ortalama % 7,5 faiz ödeyen  Portekiz’in ya da % 8,5 faizle borçlanamayan ve Avrupa Merkez Bankası’nın ciddi desteğine ihtiyaç duyan İrlanda’nın bu durumdan çok etkileneceğini düşünmüyorum. Burada en fazla etkilenecek olan ülkeler, Almanya ve Fransa gibi düşük faiz ortamından yararlanıp büyüme konusunda hızlı yol alan ülkeler olacaktır.
 
AMB'nın faiz artırımı kararı aslında sadece bölgeyi değil, bütün dünya piyasalarındaki finansal varlıklara olan para giriş ve çıkışlarını etkileyecek. 2 MArt itibariyle para giriş ve çıkışlarına bakılacak olursa, yıl başından beri en büyük para çıkışları ABD ve Dünya Money Market'tan (Kısa vadeli sabit getirili fonlar) ve Emerging Markets Equity ( Gelişmekte Olan Ülke Hisse ) Fonlarında olmuş.
İlk gruptan yıl başından beri 2 milyar dolarlık bir çıkış yaşanırken, ikinci gruptan 20 milyar doların üzerinde para çıkışı görülmüş. Yani bu fonlara yatırım yapan fonlardan yatırımcılar paralarını çekmişler.

Peki nereye gitmiş ? Developed Markets Equity (Gelişmiş ülke Hisse ) Fonlarına. Amerika ve Avrupa'da endekslerin yıl başından beri gösterdiği hızlı yükselişin arkasında bu yatıyor.

Sonuç  olarak Avrupa faiz artırırsa, dünyadaki likiditeyi kendine çekme konusunda elinin güçleneceğini söyleyebiliriz.