Advertisement

'Dolar endeksi' diye bilinen ve Amerikan Doları'nın gelişmiş 6 kurdan oluşan sepete göre değerini belirleyen endeks, son 16 ayın en düşüğüne geriledi. Yani ABD Doları; Kanadı Doları, İsveç Krona'sı, Euro, Sterlin, Frank ve Japon Yeni'nden oluşan sepet karşısında 2009 Aralık ayından bugüne kadar en düşük seviyede. Piyasaların ezberinde 'Dünyada risk iştahını azaltan bir olay olduğunda dolar alın' şeklinde kalmış olan bir önerme artık iyice önemini kaybediyor.
 
Peki, ne oldu da daha önce Körfez Savaşı'nda, 11 Eylül olaylarında, hatta bir ABD bankası olan Lehman'ın batışında bile çalışan bu denklem bu sefer çalışmıyor? Piyasa niye dolar almak yerine bütün borç sorununa rağmen euro ya da büyüyemeyen ve % 4 enflasyon veren İngiliz sterlini ve hatta bütün olup bitene rağmen Japon yeni alıyor?
 
Bu sorunun cevabı konusunda muhtemelen uzun araştırmalar ve birçok akademik çalışma yapılacaktır. ABD'nin 2 yıldır bastığı parayla uğradığı kredibilite zararı bunun cevabı olabilir. Veya ABD'nin savaşla muhtemelen artacak bütçe giderleri, hatta dünya ekonomisi ve başta ABD ekonomisinde oluşabilecek olan negatif etkisi de ABD dolarındaki bu zayıflığın sebeplerinden olabilir.
 
Ancak piyasanın vermiş olduğu ani refleks ve bulduğu her fırsatta ABD doları satıyor olmasının altında biraz da FED'in köşeye sıkışmış olma ve düşük faizle gerekirse daha değersiz ABD dolarıyla yola devam etme şeklinde algılanan psikoloji var. Yani piyasa oyuncuları her ne olursa olsun FED'in faiz artıramayacağı ve dolayısıyla ABD dolarının dünyadaki faiz artıran ya da artıracak olan ülke kurları karşısında tutunamayacağını düşünüyor.
 
Grafikte görüleceği gibi TL'nin ABD doları karşısındaki performansı da büyük oranda dolar endeksi'nin performansına bağlı. Yani endeks güçlendikçe TL değer kaybederken, zayıfladığı anlarda ise TL, ABD dolarına karşı değer kazanmakta. Ancak daha önce bu seviyelerdeyken endeks kur 1,50 seviyelerindeymiş. Dolayısıyla bundan sonra endeks yukarı yönlü hamle yaparsa Dolar / TL'de 1,60 ve üzerinin görülmesi sürpriz olmaz.