Fed Başkanı Ben Bernanke, dün hemen hemen bu anlama gelecek bir açıklama yaptı. Şu ana kadar para saçmaktan başka bir şey yapmayan, birinci tur yetmeyince ikinci tur parasal genişleme yaparak piyasalara 1 trilyon dolar para süren Bernanke, dün aslında bir anlamda günah çıkardı. 2011 büyüme beklentisini aşağıya doğru, enflasyon beklentilerini yukarı doğru revize etti. "Ama korkmayın, işssizlik küçük de olsa azalacak ve enflasyon % 2 hedefimizin üzerine çıkacak ancak orada çok kalmayacak" dedi.
 
Gerçekten de dünkü Fed toplantısı sonrası kameraların karşısına çıkan Bernanke'nin açıklamaları çok tartışılacak nitelikte. Şöyle bir alta alta sıralanırsa, Nisan ayı Fed toplantısı sonrasında piyasalar için 4 yeni mesaj vardı:
 
1- Q3 yani üçüncü tur parasal genişleme olmayacak.
2- Fed parasal sıkılaştırma için 'couple meetings' bekleyecek. Piyasalar bunu 2011 sonu olarak yorumladı.
3- Sıkılaştırma başladığında ilk adım itfası gelen tahvillerden dönen para tekrar tahvil alımına yönlendirilmeyecek.
4- Enflasyon, Fed'in limiti olan % 2'nin üzerine çıkacak ama daha sonra tekrar inecek.
 
Bu mesajları alan piyasa çok seri bir şekilde fiyatlamaya geçti. Önce faiz artırımı 2011 sonu, hatta 2012'ye kaldı mesajını alan piyasa, hisse senetlerinde alıma geçti. ABD'de hisse senetleri 2008 haziran seviyelerine, yani son 3 yılın zirvesine çıktı. Diğer yandan zaten oldukça zayıf durumda olan dolar endeksi 72,90 ile son 3 yılın en düşük seviyesine geriledi. Son olarak korku endeksi olarak da adlandırılan VIX endeksi 16 seviyesine kadar düştü, ki bu da 2008 yılından beri görmediğimiz bir seviye. Bütün bu gelişmeler, 'ABD'de faiz artırımları için daha çok zaman var' şeklinde algının fiyatlanması.
 
Diğer yandan altın, petrol, gümüş gibi emtia fiyatlarında ise sert yükselişler gördük. 1,530 dolara çıkan altın fiyatı ve dünyadaki büyümenin aşağıya revize edildiği bir dönemde 113 dolara çıkan petrol fiyatı büyük oranda enflasyon korkusu ile alınan pozisyonların sonucu. Yani, Bernanke ne kadar 'enflasyon önce yükselecek sonra düşecek' dese de, piyasa bu konuda Bernanke kadar iyimser değil.
 
Şimdi geldiğimiz nokta, ABD'de harcanan 1 trilyon dolar, Avrupa'da 'İstikrar Fonu' adı altında piyasaya sürülen ve 3 ülkenin kurtarılması için kullanılan 250 milyar euro, fakat buna rağmen büyüme rakamları aşağıya revize edilen dünya ekonomileri ve artık ABD'de bile kendini hissettiren enflasyon. Yatırımcı altın almasın da ne yapsın?

Advertisement