Advertisement

2 Mayıs'taki yazımın başlığı "2011'in ilk 4 ayının şampiyonu emtia" şeklindeydi ve geçen 4 ay içinde emtia endeksi CRY'nin ilk 4 ay içinde % 12 prim yaparak yatırımcılarının yüzünü güldürdüğünü belirtmiştim. Sadece 1 hafta sonra bugünkü yazımda ise emtia piyasasında yatırım yapan hedge fonların ne kadar zor bir hafta geçirdiğini ve emtia piyasasındaki panik satışların fonlara pahalıya mal olduğunu yazıyorum. Bu paradoks bile aslında başlı başına bir yazı konusu olabilir.

2 Mayıs- 6 Mayıs tarihleri arasında piyasalarda ciddi bir panik havası hakim oldu. Gümüşte % 22, pamuk ve petrolde % 13'leri bulan satışlar gözlemlendi. Sadece 1 hafta içinde bu kadar ciddi satış yaşanması ve fiyatlarında dipsiz kuyu gibi düşmesi bir çok yatırımcıyı zor durumda bıraktı. Hatta petrol ve gümüşte teminat tamamlama çağrılarını yerine getirmek için yatırımcıların altında da satışa geçtiği ve kendilerine kaynak yaratmaya çalıştıklarını biliyoruz.

Peki ne oldu ? Neden birden satışlar bu kadar güçlendi?

Aslında beklenen oldu. Çok çıktığı bilinen hatta birçoğunda balon oluştuğu genel olarak kabul edilen emtia piyasasında birileri satışa geçti ve sonrası çorap söküğü gibi geldi. Buraya kadarı bilinen bir hikayenin tekrarından ibaret.

Beni şaşırtan ve biraz da önümüzdeki dönem için piyasalarda daha karamsarlığa iten bu işin profesyoneli olan hedge fonların bir hafta içinde ettikleri zarar. Hedge Fonları eğer sadece alım (buy only) değillerse, fiyatlar yukarıya da aşağıya da giderken ona göre pozisyon alabilen ve kârlarını koruyabilecek kadar teknik donanıma sahip finansal kuruluşlardır. Bu yönleri ile bankalardan ayrılan hedge fonlarının son 2 yıldır yaşanan kriz esnasında birçok banka batarken ayakta kalmasının sebebide budur.

Geçen hafta yaşanan panik satışında ise emtia ağırlıklı birçok hedge fonu ciddi para kaybetti. Dünyanın en büyük emtia fonu olan Clive Capital bir hafta içinde 400 milyon dolar para kaybetti. Yaklaşık 5 milyar dolarlık emtia fonu yöneten Clive Capital geçen haftaki panik satışlarına hazırlıksız yakalandı ve yıl başından bu yana kârlılıklar da % 9 eksiye döndü.

Öte yandan geçen haftanın ardından Astenback Capital gibi diğer önemli emtia fonlarınında yıl başından beri % 10 aşağıda olduğu belirtiliyor. Bu,fonların bu kadar ciddi zarar etmesi ve böyle bir çözülmeyiş hesap etmediklerinin göstergesi. Dolayısıyla bundan sonra bütün fonlar daha temkinli olacak ve küçük aşağıya doğru ivmelenmede "önce ben satayım" düşüncesi ile "sat" tuşuna basacaktır.

Bu psikoloji ile fon yönetmek ve piyasaları anlamaya çalışmak çok zordur. Fonlara kolay gelsin diyorum ve küçük yatırımcılara da zigzaglı ve oynaklığı yüksek günlerin artık çoğunlukta olacağını hatırlatmak isterim.