Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Cüneyt Başaran Latin Amerika baskı altında

Latin Amerika baskı altında

Giriş: 24 Mayıs 2011, Salı 10:59
Güncelleme: 24 Mayıs 2011, Salı 10:59

Geçtiğimiz bir kaç yılın en iyi kazandıran borsaları arasında olan Latin Amerika borsaları, bu sene yatırımcısının yüzünü güldürmüyor. Başta Brezilya olmak üzere bir çok Latin Amerika borsasında yıl başından bu yana satışlar çift haneli rakamlara ulaştı.

Brezilya Bovespa yıl başından beri % 10 aşağıda. Diğer yandan Meksika Mexbol % 8 , Peru Lima borsası % 8,5 ve Arjantin Merval endeksi de yıl başından beri %6 aşağıda seyrediyor. MSCI Latin Amerika endeksi yıl başından beri ortalama % 8,5 gerilemiş durumda. Aynı endeks geçen yılı % 8 primli olarak kapatmıştı.

Genel olarak gelişmekte olan ülke hisselerine baktığımızda durumun o kadar vahim olmadığını görüyoruz. MSCI Emerging Markets( Gelişen Piyasalar) endeksinde de yıl başından bu yana kayıplar var; ancak endeks yıl başından beri sadece % 3 aşağıda seyrediyor. Diğer taraftan MSCI BRIC endeksine ( BREZİLYA+RUSYA+ÇİN+HİNDİSTAN) yıl başından beri baktığımızda; orada da hisse senetlerinin değer kaybettiğini, ancak endeksin Latin Amerika'dan daha iyi durumda olduğunu görüyoruz. Endeks yıl başından bu yana % 5 aşağıda.

Durum gösteriyor ki; başta emtia piyasasına gelen satışlar ve daha sonra bölgenin bir numaralı ticari partneri olan Çin ekonomisinin soğuması, Latin Amerika'nın son 3-5 yıldır parlayan yıldızının sönmesine neden olmuş durumda. Diğer yandan özellikle Brezilya'da yürütülen enflasyonun kontrol altına alınması için faizlerin artırılması politikası, bölgeye akan hisse senedi fonlarının azalmasına yol açmış durumda.

Latin Amerika'da durumun tespitinden sonra biraz da büyük resime göz atalım. Dünyadaki büyük fonlar emtia piyasasına ve başta Çin olmak üzere özellikle de hızlı büyüyen ekonomilere artık temkinli yaklaşıyor. Bu satışların artması hâlinde yakın bir gelecekte bu bölgelerde ekonomik krizin alevlenmesi ve oradan da dünyaya yayılması ihtimal dahilindedir.

Buradan ulaşılacak sonuç şu olabilir; eğer yatırımcılar % 9 büyüyen Çin'den yada cari açığı % 2,5'larda olan Brezilya'dan farklı sebeplerle çıkabiliyorsa, ortalama % 5 büyümeyi hedefleyen ve % 8 çari açık veren Türkiye'nin uyanık olmasında fayda var.