Advertisement

FED toplantısından çıkacak sonuçların etkilerini ve bu etkilerin ne şekilde tepki göreceğini hep birlikte izleyeceğiz.Geçtiğimiz haftalarda da değindiğimiz konu parasal genişlemenin daha ne kadar devam edeceği ve ABD ekonomisinin ne derece düzeleceği konusuydu. İşsizlik, büyüme ve enflasyon verilerinin parasal genişlemenin ne kadar devam edeceği konusunda tahmin yürütme şansı verdiğini söyleyebiliriz. Bugün sona erecek olan FED toplantısı sonunda piyasaların açıklamaları nasıl algılayacağı önem arz ediyor çünkü bugün yapılacak olan açıklamalar yakın  gelecekte  ABD’nin ekonomik durumu hakkında fikir verecek. Parasal genişlemenin devam edip etmeyeceği konusu  , işsizlik , faiz ,büyüme ve enflasyon ile ilgili yapılacak olan açıklamalar altın fiyatları üzerinde etkili olacaktır. Piyasalar aslında FED açıklamalarından önce tepki verdi, özellikle altın fiyatları birkaç gündür geriliyor. 1.400 ons seviyelerinin üzerinde tutunmakta zorlanan altın fiyatları FED toplantısı öncesinde 1.360 ons seviyesini aşağı yönlü olarak zorladı ancak bu seviyelerden gelen tepki alımları ile 1.370 ons seviyelerinde destek arayışı içine girdi. Gündemin en önemli konusu FED açıklamaları olacağı için yatırımcının bu açıklamalardan sonra altın pozisyonu almalıdır. Piyasalarda kontrat bazında işlem hacimlerinin de altın tarafında umut verici olmadığını belirtmek isterim. Yani piyasalarda vadeli kontrat işlemleri de daralmış durumda. Bu durum altın fiyatlarının son dönemdeki hızlı düşüşünden sonra devam eden bir  durum. Altın fiyatları dar bir alanda yön arayışına içine girdi ve FED açıklamaları altın tarafında yön arayışına aşağı ya da yukarı yönlü kısa vadede yardımcı olacaktır. Açıklamaların iyi analiz edilmesi yatırımcılar açısından çok önemli.

İç piyasada altının TL fiyatı bazında 1-2 TL düştüğünü bunun sebebini  altın fiyatlarının ons bazında 1.370 seviyelerine gerilemesine bağlayabiliriz. Dolar –TL  kurunun  1.88 seviyelerinde tutunması durumunda altının TL bazında şimdilik 83-84 TL seviyelerinde alım satıma konu olması normaldir. Tabi ki yine de FED açıklamaları sonrası ons ve dolar fiyatlarının seyri altının TL bazındaki fiyatlarını da etkileyecektir.
Darphane’nin son birkaç gündür greve gidebileceği söylemleri  piyasayı rahatsız ediyor. Darphanenin greve  gitmesi sonucunda ziynet altın üretimi kısıtlanır ya da hiç yapılmaz ise piyasadaki yeni tarihli ziynet altın talebini karşılayacak stok  ya da birikim olmadığını söyleyebiliriz. Bu durumda vatandaşın talebini kuyumcuların karşılaması mümkün olmayacak ve ziynet altın fiyatlarında işçilik dediğimiz ve piyasa rayiç satış fiyatını etkileyen bir  fark ortaya çıkacaktır. Bu fark altın has fiyatları düşse dahi mevcut talebin karşılanmaması ya da arz yetersizliği nedeniyle ortaya çıkan bir fark olmaktadır. Yani ziynet altın fiyatını arz talep dengesinin belirlediği bir ortam oluşmuş oluyor ve ons fiyatlarının değişiminden bir süre etkilenmiyor.  Nisan ayında altın fiyatlarının hızlı gerilemesi sonucunda talep artışı nedeniyle yeterli ziynet altının arz edilememesi sonucunda ziynet altın fiyatları düşmemiş daha doğrusu düşüşten etkilenmemişti. Darphanenin tavrı ziynet altın fiyatlarının yönü konusunda etkili olacaktır. Ancak bu durumun geçici olduğunu belirtmek isterim.

Fed açıklamaları dışında darphanenin açıklamalarını da takip etmekte fayda var.

Bol kazançlı bir hafta geçirmenizi dilerim.