Kültür ve finans merkezi İstanbul, sporun da başkenti olmaya aday.Başta finans olmak üzere birçok konferansa evsahipliği yapan kent, milyar dolarlık bütçelere sahip sponsorluk şirketlerini ‘’Future Sponsorships’’ konferans dizisi kapsamında ağırladı.

Türk Hava Yolları ve Avrupa Ligi'nin ortaklaşa desteğiyle düzenlenen ''Future Sponsorship 2012'' organizasyonunda, Avrupa Ligi CEO’su ve Başkanı Jordi Bertomeu,sosyal sorumluluk projesi ''One Team''e değinerek, 8 takımla başlayan projenin şu anda 15 takımla devam ettiğini kaydetti. Bertomeu, bu çalışmanın insanları basketbol çatısı altında toplayan bir proje olduğunu vurguladı.

İstanbul Spor Etkinlikleri ve İşletmeciliği Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin, Türkiye'nin son 10 yılda ekonomik anlamda çok büyük atılımlar kaydettiğini, bu sayede de daha fazla spor etkinliklerine ev sahipliği yapmaya başladığını anlatarak, İstanbul'un da dünya çapında stad ve salonlara sahip bir şehir olduğunu vurguladı.

Avrupa’nın en önemli sponsorluk konferansının İstanbul’da yaplmış olmasının Türk sporuna ne gibi katkıları olacak diye soracak olursanız şöyle sıralayabiliriz.

Öncelikle kulüp takımlarının ağırlıklı sponsorlardan yararlandığı Türk sporu açısından büyük şirketlerin, bireysel sporcuların desteklenmesi yönündeki duyarlılığı artırmak,

Şirketlerin, sponsorluk yolu ile geniş kitlelere markalarını duyurabilmeleri,
 
Ve belki  de en önemlisi 2020 Olimpiyat Oyunlarına aday Türkiye açısından güzel bir vitrin oluşturmuş olması.

Türkiye’de spor dallarına baktığımızda sponsorluk pastasından en fazla payı alan sektör futbol;

Futbol        :     %37
Yüzme        :    %19
Basketbol   :    %11
Atletizm      :    %6,5
Tenis         :     %6

Peki kurumlar, sponsorluğa nasıl bakıyor?

Reklam        :       %34
Marka tanıtımı    :%19,8
Maddi destek    :%13,8
Yardım        :      %13,5
Spor            :     %1,4

Sponsorların en fazla ilgisini çeken futbol endüstrisinden bahsedecek olursak futbol bugün dünya genelinde 200 milyar Euro’nun üzerinde gelir sağlıyor.Böylesine büyük bir gelire sahip endüstriye de sponsorların iştahını kabartması kaçınılmaz oluyor.Türk sporunun dünya sıralamasında ilk 10’a girebilen sporcu çıkaramamasının nedenlerinden biri de kuşkusuz sponsorluk faaliyetlerine yeterince yer verilmemiş olmasıdır.

Advertisement