Advertisement

TURİZMİN İLACI GOLF MÜ OLACAK?

Her yıl artan turist sayısına karşın gelirlerde paralel bir artışın sağlanamaması turizmcilere haliyle ucuzcu turistlere ucuza kaynaklarımızı, pahalı otellerimizi mi eskittirtiyoruz sorusunu akla getiriyor.

2012’de 30 milyona yakın turist gelmesine rağmen gelirlerin 26 milyar dolar ile sınırlı kalması da bunu gösteriyor.Dünya Turizm Örgütü tarafından açıklanan rapor da bunu kanıtlar nitelikte.Türkiye, gelen turist sayısında dünya sıralamasında 6. basamakta iken gelirler bakımından 11. sırada yer alıyor.

Turizm gelirleri gelen sayısından çok, gelenin kalitesiyle artar!

Peki, daha çok harcayan, orta ve üst düzey gelire sahip turisti nasıl çekebiliriz?

Şimdi hep beraber aşağıdaki rakamları dikkatlice analiz edelim;


GOLF TURİZMİ 5 KATI KAZANDIRIYOR!

Ülkemize gelen turistler, özellikle tatil amaçlı gelen misafirler ortalama gecelik 40 ile 45 Euro civarında konaklama ücreti ödemektedir. Buna karşılık aynı dönemde golf oynamak amacıyla gelen misafir, herşeyden önce daha iyi ve kaliteli hizmet alabileceği otelleri tercih etmektedir. Bu otellerde haliyle konaklama ücretleri ortalama 70 ile 75 euro/gece civarında. Ayrıca buna günlük ortalama 85 ile 90 Euro golf oyunu, sahada kullanmak üzere kiraladıkları buggy (arabalara) 30 Euro, oyuna başlamadan ısınmak için yaptıkları top vuruşları için aldıkları jeton (35 top) 5 Euro, sahada yaptıkları yiyecek içecek harcamaları ortalama 10 Euro. Hatta bu harcamalara oyun sonrasında günün genel yorumunu yapmak ve oyun hakkında konuşurken yaptıkları yiyecek içecek harcamaları da eklenirse ortalama 15 Euro’ya çıkmakta.Her oyuncu kaldığı süre içerisinde takriben 150 Euro gibi bir harcamayı olduğu bölgedeki en çok beğendiği golf sahasının veya sahalarının t-shirt veya buna benzer giyim eşyalarına yaptıkları harcamaları da koyduğumuzda golf oynamak amacı ile gelen bir misafir, normal tatil amaçlı gelen misafire göre 5 katı daha fazla para harcamakta.

Golf sporunun sağladığı ekonomik büyüklüğünü analiz ettiğimde hava iklimi, ulaşım şartlarının uygunluğunu da dahil edersek bu spor, Antalya ekonomisi için kaçırılmaz tarihi bir fırsat olarak karşımıza çıkıyor.Antalya’da devlet ve özel sektör desteği ile yeni yeni artan golf sahalarının sayısı Türkiye için azımsanmayacak kadar olsa da dünya geneline baktığımızda daha yolun başında olduğumuzu görüyoruz.

Haydi hep beraber Antalya‘daki golf sahalarında bir gezintiye çıkalım;

GOLF TURİZMİNİN MERKEZİ ANTALYA

Antalya Belek’teki golf sahalarını şöyle sıralayabiliriz;
Antalya Golf Kulübü 36 delik 2 saha
Carya Golf Kulübü 8 delik 1 saha
Cornelia Golf Kulübü 27 delik 1,5 saha
Glorıa Golf Kulübü 45 delik 2,5 saha
Kaya Eagles Golf Kulübü18 delik 1 saha
MaxxRoyal Golf Kulübü 18 delik 1 saha
Natıonal Golf Kulübü 27 delik 1,5 saha
Nobılıs Golf Kulübü 18 delik 1 saha
Sueno Golf Kulübü 36 delik 2 saha
Tat Golf Kulübü 27 delik 1,5 saha

Toplam 10 golf kulübünde 15 saha bulunmaktadır. Buna Boğazak bölgesindeki Lykıa Links Golf Kulubü’ndeki 18 delikli golf sahasını da eklersek Antalya’da profesyonel standartlarda toplam 11 golf kulübünde 16 saha bulunmaktadır.

65 MİLYAR $’LIK DEV ENDÜSTRİ

Dünya golf endüstrisi bugün 65 milyar dolarlık dev bir pazar haline geldi.Son yapılan araştırmalara göre dünyada takriben 32.000 golf sahası ve 57 milyon golf oyuncusu bulunmakla beraber Amerika Birleşik Devletleri 17.000 saha ve 27 milyon golfçü ile liderlik koltuğunda oturuyor.Avrupa’da 4500’e yakın golf sayısı bulunmakta.En büyük rakiplerimiz Fransa’da 250, İspanya’da 200’e yakın, Portekiz’de 70, İtalya’da 60 golf sahası bulunmakta.Türkiye ise toplamda 19 golf sahası ile bu ekonomi içerisinde yer almaya çalışmakta.Yani yolun başında olduğumuz aşikar.

GOLF 2013’TE TURİZMCİLERİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK

2009 yılında Antalya Belek’te 15 sahaya 100.000 golfçü gelmiş ve toplam 450bin civarında oyun oynanmışken 2011 yılında bu rakam 125bin golfçü ve 500bin civarında oyunda kalmış.Bunun sonucunda da 170milyon Euro gelir elde edilmiş. 2012 senesi genelde Türk turizminde durağan geçen bir yıl olması sebebi ile bu durağanlık golf turizmine de yansımış ve bir önceki seneye oranla turizmciler açısından %7’lik bir kayıpla kapanan bir yıl olmuş.

Golf turizmine hizmet veren turizmcilerle konuştuğumda 2013 yılı, önceden yapılan bağlantılar ile geçen seneki kaybın kapanacağı bir yıl olarak görülmekte. Bu yıl yüzde 10’luk bir artışla 520 ile 530bin civarında oyun bekleniyor bu da 200milyon Euro civarında bir katma değer sağlayarak turizm sektörüne doping etkisi yapacak.

Hali hazırda bu yıl için planlanmış en önemli uluslararası turnuvalara baktığımızda sırasıyla Mayıs ayında National Golf Kulüp’te oynanacak olan Ladies European Tour (LET) Turkey ve Kasım ayında oynanacak olan Uluslararası Türkiye Profesyonel Açık Şampiyonası gözükmekte.Her iki turnuvayada dünyanın en iyi profesyonel bay ve bayan golfçülerinin ülkemize, daha doğrusu bu sporun ekonomisinden ekmek yemeğe çalışan Antalya’ya gelmesi bekleniyor.

Kıssadan hisse, spor endüstrisinden pay almayı başarabilenler, turizm gelirlerini paralel oranda artırmayı sağlayabilecek.