Küresel gıdada 97 milyar dolarlık organik pazar
Organik tarım deyim yerindeyse en popüler dönemlerini yaşamaya devam ediyor.
Organik gıda pazarı, tüketicilerin sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişim talebi arttıkça yıllar içerisinde istikrarlı şekilde büyüyor.
Bunu biz değil dünya genelindeki organik gıda pazarıyla ilgili son verilerin paylaşıldığı rapor söylüyor.
Organik Tarım Araştırma Enstitüsü (FiBL) ve Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu (IFOAM) 2017 verilerini kapsayan “Organik Tarım Dünyası – İstatistikler ve Gelişen Trendler 2019” raporunu yayımladı.
Rapora göre küresel organik tarım alanları yaklaşık 70 milyon hektara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
181 ülkeden derlenen veriler gösteriyor ki küresel ölçekte organik tarım arazileri önemli ölçüde artarken, buna paralel olarak organik üretim yapan çiftçi sayısı ve organik perakende satışları da artmaya devam ediyor.
Son güncel verilere göre küresel organik gıda pazarı bir önceki yıla göre yüzde 8 artarak 89,7 milyar dolardan 97 milyar dolarlık bir hacme ulaştı.
Gelin isterseniz organik gıda tarafındaki verilere biraz daha yakından bakalım.
ABD, 49 milyar dolarlık hacimle organik gıda pazarında lider durumda. Söz konusu hacim, ABD’deki toplam gıda satışlarının yüzde 5,5’ine denk geliyor.
ABD’nin ardından 11,5 milyar dolarlık organik gıda pazar payı ile Almanya ikinci sırada, Fransa ise 9 milyar dolar ile üçüncü sırada yer alıyor.
Bu ülkeleri 8,6 milyar dolar ile Çin izliyor.
Organik gıda pazarı birçok ülkede çift haneli şekilde büyümeye devam ediyor. Mesela Fransa’da organik gıda pazarının büyüme hızı 18 seviyelerinde.
ORGANİK GIDAYA EN ÇOK PARA HARCAYAN ÜLKE İSVİÇRE
Dünyada kişi başına yıllık organik gıda harcaması 12,8 dolar olarak hesaplanıyor.
Avrupa’da kişi başı organik gıda harcaması 47 dolar seviyesinde.
Dünyada organik gıda için kişi başına en fazla para harcayan ülke İsviçre.
İsviçre’de 2017 yılında kişi başına organik gıda harcaması 325 dolar seviyesinde gerçekleşti. Danimarka’da kişi başı organik gıda harcaması 315 dolar olurken, İsveç’te ise 268 dolar seviyesinde.
ABD’de ise kişi başı organik gıda harcamasında 138 dolar ile 7’nci sırada bulunuyor.
ORGANİK GIDA ÜRETİCİSİ 3 MİLYONA YAKLAŞTI
Dünya çapında organik tarımla uğraşan üretici sayısı 2017’de bir önceki yıla göre yüzde 5 artarak 2,9 milyona ulaştı.
Hindistan, 835 bini aşan bir sayıyla organik gıda üretici en fazla olan ülke konumunda. Hindistan’ın hemen ardından 210 bini aşan organik üretici sayısıyla Uganda ve 210 binlik üretici sayısıyla Meksika geliyor.
Avrupa’da ise organik tarım yapan üreticisi sayısı yüzde 7 artarak 390 bine çıktı.
ORGANİK TARIM ARAZİLERİ %20 BÜYÜDÜ
2017 sonu itibariyle toplam 69,8 milyon hektar tarım arazinde organik tarım yapılırken bu durum bir önceki yıla göre organik tarım arazilerinde yüzde 20’lik artış anlamına geliyor.
Avustralya, 35,6 milyon hektar ile en büyük organik tarım alanına sahip ülke konumundayken, onu 3,4 milyon hektar ile Arjantin ve 3 milyon hektar ile Çin izliyor.
Avustralya’daki geniş alan artışından ötürü, küresel organik tarım alanlarının yarısı şu anda 35,9 milyon hektar ile Okyanusya’da.
Avrupa, yüzde 21’lik paya denk gelen 14,6 milyon hektar ile ikinci en büyük alana sahip. Avrupa’yı da yüzde 11,5’lik paya denk gelen 8 milyon hektar ile Latin Amerika izliyor.
Avrupa’da ise en büyük organik tarım alanına sahip ilk üç ülke sırasıyla 2,1 milyon hektar ile İspanya, 1,9 milyon hektar ile İtalya ve 1,7 milyon hektar ile Fransa.
Ama özetle her kıtada organik tarım alanları artmış durumda.
Peki toplam tarım arazilerini göz önüne aldığımızda organik gıda üretiminin payı ne kadar?
Cevabı yine raporun detaylarında…
Küresel çapta tarım arazilerinin yüzde 1,4'ünde organik tarım yapılıyor ve organik gıda üretiliyor.
Toplam tarım alanları içinde en büyük organik tarım arazisi payına sahip olan ülkelerin başında yüzde 37,9 payla Lihtenştayn gelirken, onu yüzde 37,6 oranla Samoa izliyor.
Avusturya ise toplam tarım arazisinin yüzde 24’ünde organik tarım yaparak bu alanda üçüncü sırada yer alıyor.
Rapora göre, 181 ülke arasında 14 ülkede, tüm tarım alanlarının yüzde 10'u veya daha fazlasında organik tarım yapılıyor.
TÜRKİYE’DE ORGANİK GIDA PAZARI
Raporun ayrıntılarında Türkiye’ye dair veriler de var.
Türkiye’de 521 bin hektar alanda organik tarım yapılırken, bu da Türkiye’deki toplam tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 1,4’üne denk geliyor. Buna bir de 22 bin hektarlık doğal toplama alanını da eklediğimizde toplam üretim alanı 543 bin hektarı aşıyor.
Organik gıda üreten çiftçi sayısı Türkiye’de 75 bini aşarken, organik yetiştirilen tarım ürünü sayısı 214.
Bu ürünleri işleyen sayısı 1,142.
52 milyon dolarlık bir perakende satış hacmine sahip olan organik gıdada Türkiye’de kişi başı yıllık harcama 1,1 dolar seviyesinde.
ORGANİK PAZARDA GÖRÜNÜM POZİTİF
Tüm bu veriler gösteriyor ki 2017 yılı küresel organik tarım sektörü için yeni bir rekor yılı oldu.
Projeksiyonlara göre organik tarım ürünleri pazarının önümüzdeki dönemde de pozitif şekilde büyümeye devam etmesi bekleniyor.
İrfan Donat
Bloomberg HT Tarım Editörü